OBNOVA: U Pirotu traje rekonstrukcija Momčilovog grada
Foto: Fonet

TRAGOVI ANTIKE I VIZANTIJE

OBNOVA: U Pirotu traje rekonstrukcija Momčilovog grada

Srbija -

Ideja konzervatorsko-restauratorskih radova je da se pre svega sačuva kompleks od propadanja i da ovaj prostor može da primi posetioce

Na rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave Momčilov grad u Pirotu, koja je nedavno počela, rade najeminentniji stručnjaci iz cele Srbije, a planirano je da radovi traju do avgusta 2018.

- Na ove radove smo čekali 40 godina. Ovde su tragovi dvomilenijumskog postojanja grada, od antike, preko Vizantije, do početka 20. veka. Projekat revitalizacije gornjeg i srednjeg grada odvijaće se u tri faze. Najznačajniji je projekat konzervatorsko-restauratorskih radova na gornjem i srednjem gradu. Biće rekonstruisane sve četiri kule, crkvica, bedemi - rekla je agenciji Beta arhitekta u javnom preduzeću za planiranje i izgradnju grada Aleksandra Manić.

Radovi na bedemima

Kako je navela Manićeva, u drugoj fazi će biti uređen prostor za određene postavke, a u trećoj su projekti virtuelnih prezentacija.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović rekla je da je pre ovih radova uređen park oko tvrđave.

- Pirotsku tvrđavu pokazujemo s ponosom i na njenoj rekonstrukciji i postavkama radiće najeminentniji stručnjaci iz cele Srbije - rekla je Vasić Petrović.

Prema njenim rečima, do kraja godine će se raditi na bedemima gornjeg grada i jednoj od kula, a na proleće iduće godine radovi se se nastavljaju.

Vrednost 405.000 evra

- Ideja konzervatorsko-restauratorskih radova je da se pre svega sačuva kompleks od propadanja i da ovaj prostor može da primi posetioce. Biće tu prostora za postavke, multimedijalne prezentacije, muzejske eksponate, prostor za radionice za decu - dodala je Elena Vasić Petrović.

Vrednost projekta je 405.000 evra, a finansira se iz programa prekogranične saradnje sa bugarskim gradom Montana iz evropskih fondova.

Pirotska tvrđava svrstana je u red spomenika kulture od velikog značaja. U Pirotu tvrđavu zovu Momčilovim gradom jer se, prema predanju, smatra da je grad podigao vojvoda Momčilo, ujak Marka Kraljevića, za borbu protiv Turaka. Ovde su snimani kadrovi filma „Boj na Kosovu“.

Postavka

KULE ZA DECU I UMETNIKE

Glavna postavka biće u jugozapadnoj kuli, koju su poslednji put istraživali 2009. i tada je rekonstruisana.

-U donžon kuli će biti prostor namenjen deci i postavke prilagođene tom uzrastu. U ostale dve kule biće postavke koje mogu da budu promenljive i u njima će moći da gostuju umetnici i fotografi, da nastupaju i izlažu radove - rekla je Vasić Petrović.

Kurir / E.K.

Foto: Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OD A DO Š: Upoznajte Veliko ratno ostrvo i Genex kulu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track