KIKINDSKI PČELARI NA UDARU SLATKE MAFIJE: Narodna pčelarska straža će juriti lopove po Banatu
Foto: Saša Urošev

GLAVOBOLJE

KIKINDSKI PČELARI NA UDARU SLATKE MAFIJE: Narodna pčelarska straža će juriti lopove po Banatu

Srbija -

Uzgajivači pčela ne znaju kako da zaštite svoje posede od besomučnih krađa, pa su rešili da se samoorganizuju i stanu na put problemima

Ogorčeni zbog sve većeg broja krađa košnica, ali i rojeva, kikindski pčelari rešili su da se samoorganizuju i zaštite od lopova koji su, kako kažu, gori od bumbara i medveda.

Kivni pčelari ne kriju da su spremni da čuvaju svoju imovinu i da razmišljaju da formiraju narodnu pčelarsku stražu:

- Ne vidimo u ovom trenutku drugi način da se zaštitimo od lopova. U ovaj posao ulažemo mnogo sredstava. Mesecima neumorno radimo, a lopovi ugrožavaju našu imovinu i egzistenciju. Ako je tako, ni mi nećemo biti nežni - kaže za Kurir Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinda i bez ustezanja nastavlja:

- Teško njima ako ih mi zateknemo u krađi. Bojim se da neko od mojih kolega ne prenagli. Verujte, više nemamo strpljenja!

Nedavno su se dogodile tri veće krađe. Sve su prijavljene policiji, a poslednja je baš iznervirala pčelare.

- Krasti pčele, a ne odneti sanduk može da uradi samo neko ko se razume u ovaj posao. Upravo se to dogodilo kod Nenada Krišana iz Kikinde. Krišanu su ukradene dve kompletne košnice, a iz drugih je nestalo čak 11 pčelinjih društava. Iz košnica koje imaju tri nastavka lopov je odneo samo plodišta. To je uradio neko ko se dobro razume u pčele.

Čolak podseća da je pre toga Jelena Stojanović iz Banatskog Velikog Sela prijavila krađu košnica, a isto je učinio i Kikinđanin Gradimir Lukač, koji je inače po zanimanju policajac.

Ne prezaju

DIGLI 56 KOŠNICA PREDSEDNIKU

Čolaku je pre nekoliko godina nestalo 56 košnica:

- Kupio ih je pčelar iz Požarevca koji je na internetu objavio da polovni „sitroen“ menja za pčele. Do njega su došli tobožnji prodavci iz okoline Šapca, a u njihovom kamionu bile su moje košnice.

Kurir / S. U.

Foto: Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja