POŽARI KOD BORA PRETE KATASTROFOM: Vatra kod sela Oštrelj se približava skladištu sa 100 TONA MUNICIJE!
Foto: Shutterstock

VATROGASCI SE BORE SA STIHIJOM

POŽARI KOD BORA PRETE KATASTROFOM: Vatra kod sela Oštrelj se približava skladištu sa 100 TONA MUNICIJE!

Srbija -

Pet helikoptera, uključujući i ruski vojni, gase požar u okolini borskog sela Oštrelj jer se vatra približava skladistu sa oko 100 tona eksploziva, koje se nalazi u tom mestu.

Prema poslednjim informacijama, bageri su raščistili teren i nema mogućnosti da se vatra proširi na vojno skladište.

Reč je o skladištu u kome se čuva eksploziv za potrebe RTB-a Bor. Ako bi vatra došla do tog mesta, došlo bi do eksplozije koja bi zbrisala Oštrelj.

Spaskovski:Nema eksploziva, nema opasnosti

Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski izjavio je večeras Tanjugu da nisu tačni medijski navodi da je u magacinu, u čijoj okolini se pojavila vatra, smešten eksploziv, već komponente od kojih se pravi eksploziv i tvrdi da ne postoji opasnost od bilo kakve eksplozije.

"Ja se nalazim kod magacina u kojem nije eksploziv već komponente za njegovo pravljenje. One ne mogu da eksplodiraju, mogle bi eventualno samo da sagore. Znači, nema nikakve opasnosti", rekao je Spaskovski večeras Tanjugu.

Prema njegovim rečima, požar koji je izbio u krugu od jednog kilometra od magacina je pod kontrolom.

"Vatrogasna služba Bora je hitro reagovala. Vatra trenutno samo tinja", rekao je Spaskovski oko 22 sata Tanjugu.

On je dodao da je na terenu pet do šest vatrogasnih cisterni, a došao je i jedan helikopter, ako bude eventualno zatrebao.

"U ovom trenutku nema potrebe za intervencijom iz helikoptera", rekao je Spaskovski.

Alarmantno stanje požara kod Slatine

Veliki požar kod Slatine, koji od juče gori, zahvatio je 15 hektara bagremove šume. Cela vatrogasna jedinica Bora gasi vatru, a u pomoć su stigli i vatrogasci iz Zaječara, Niša, Jagodine i Kladova.

Angažovana je radna mašina RTB-a koja krči put kroz nepristupačan teren, a u izvidnicu je pristigao i helikopter vojske Srbije za koji još nije sigurno hoće li gasiti vatrenu stihiju, naovdi portal Bor030.

Celu situaciju otežava jak vetar koji duva 20-40 km/h, a udari vetra lako šire vatru kroz krošnje drveća. Beli dim oseća se u čitavom gradu.

Helikopter Mi-8 gasio požar nadomak Bora Helikopter Mi-8 Srpsko-Ruskog humanitarnog centra je danas u nekoliko navrata gasio požar koji se raširio na više od 30 hektara na potezu između Slatine i Oštrelja. U izvidnici je bio i vojni helikopter Gazela, navodi portal Bor030.

Požar kod Slatine, koji je juče stavljan pod kontrolu, je noćas usled jakog vetra dobio novu dimenziju. Danas je situacija bila alarmantna pa su borskim vatrogascima u pomoć pristigli ljudstvo, helikopteri i mehanizacija.

“Sinoć su vatrogasci uspeli da ga lokalizuju, međutim u toku noći se zbog jakog vetra proširio sa niskog rastinja na bagremovu i bukovu šumu. Nadam se da će zajedničkim snagama biti ponovo lokalizovan”, izjavio je predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić.

Gori bagremova šuma koja stvara gust beli dim, što dodatno otežava pristup letelicama. Vatra se proširila na oko dva kilometara od barutane koja, prema rečima šef Odseka za preventivu iz Odeljenja za vanredne situacije u Boru Mladena Fasujevića, nije ugrožena.

MI-8 je isproban i pouzdan vazduhoplov za operativno reagovanje u planiniskim predelima i danas je učestvovao u gašenju požara nadomak Bora. Posada je za vodozahvat koristila helikoptersko vedro, koje ima mogućnost da preuzima vodu iz otvorenih izvora (od 3,5 do 5 tone vode).

Jaki udari vetra brzo šire vatru i vatrogasci čine sve kako bi je lokalizovali. Borskim vatrogascima pomažu i kolege iz Zaječara, Niša, Kladova i Jagodine, navodi Bor030.

Uključena je i specijalna radna mašina RTB-a, a tokom jučerašnjeg dana vatrogascima je pomagala i mehanizacija javnih preduzeća.

“Velika je prednost naše opštine što imamo takvog giganta i takvu mehanizciju, koja nam pomaže u sprečavanju požara”, rekao je Milikić.

(Kurir.rs/Bor030.net)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Stiže kraj letnjim vrelinama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track