NAŠE ŽENE NEĆE NA SELO: Zbog toga se sve više muškaraca iz Rasine ženi Albankama!
Foto: Profimedia

PRONALAZE ŽIVOTNE PARTNERKE U ALBANIJI

NAŠE ŽENE NEĆE NA SELO: Zbog toga se sve više muškaraca iz Rasine ženi Albankama!

Srbija -

Na teritoriji Rasine sve je više muškaraca koji svoje životne partnerke pronalaze u Albaniji. Smatra se da je u proteklih 10 godina sklopljeno skoro 200 brakova sa Albankama. Dugo je opština Brus važila za mesto u kome ima najviše snaha iz Albanije, danas, međutim, sve više mlada iz Albanije sreću nalazi sa mladoženjama iz Aleksandrovca.

Kako se porodična loza Jovanovića u aleksandrovačkom selu Gornji Stupanj, ne bi ugasiao, rođena braća Zoran (45) i Dragutin (41), odlučili su da se ožene Albankama.

Taj korak prvi je preduzeo stariji Zoran, koji je poslušao savet prijatelja, te je svoju životnu saputnicu našao u okolini Tirane. Kako sam Zoran kaže, imao je i devojke Srpkinje, međutim, one su se dvoumile oko života na selu.

Da donese odluku, nimalo mu nije bilo lako. Zoran se mučio skoro cele godine i strepeo od reakcija, ali je na kraju prelomio i otišao da upozna buduću tazbinu.

foto: Profimedia

Sa Miom se verio 2012. godine, a uzeli su se godinu dana kasnije. Danas imaju dvoje dece, Đorđa i Mihaila i skladan brak. Kako Zoran kaže, tokom ovih pet godina nisu ni pet loših rečenica izmenili.

Mia se, kako kaže, odmah zagledala u Zorana, te je prihvatila i pravoslavlje, jer smatra da žena u svemu treba da prati svog čoveka. Mijina zaova, Mirijana, međutim, nije se tako lako uklopila kod nas sve dok nije savladala srpski.

"Došla sam među dobre ljude, i naravno da mi je dobro", kaže nasmejana Mira, majka trogodišnje Jasmine i Mateje, koji tek treba da napuni godinu dana. Inače, obe snaje redovno viđaju svoju rodbinu. U selu Garevina, koje broji 100 domaćinstava, ima već četiri mlade iz Albanije. Jedna od njih je i Flora, iz skadarskog kraja. Flora se udala za Miroslava Damjanovića , auto-mehaničara iz Kruševca. Miroslav i Flora imaju ćerku od dve i po godine, a sada očekuju i prinovu.

"Moj prijatelj iz Krive Reke se oženio Albankom. Tako sam i upoznao Floru, jer su bile drugarice", otkriva Miroslav.

"U početku je mnogima bilo neobično, ali više nije." Florina sestra udata je u selu Švrane kod Kruševca. Iz mešovitih, srpsko-albanskih brakova rođeno je oko 40-ak dece. Za neveste Albanke najčešće se odlučuju mladići i muškarci koji ne mogu da nažu adekvatnu suprugu kod nas.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Opanak.net, Foto: Profimedia/ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track