IZBEGNUTA EKOLOŠKA KATASTROFA U LAJKOVCU: Opasni gas amonijak istočen iz zatvorene hladnjače
Foto: Nebojša Mandić

nema opasnosti

IZBEGNUTA EKOLOŠKA KATASTROFA U LAJKOVCU: Opasni gas amonijak istočen iz zatvorene hladnjače

Srbija -

LAJKOVAC – Od curenja amonijaka iz postrojenja hladnjače beogradske firme “Fruvela”, žiteljima varošice više ne preti opasnost od eventualnog ekološkog incidenta. Naime, specijalizovana beogradska firma iz sistema hladnjače u noći između subote i nedelje ispraznila je i u cisterne prebacila više od 10 tona amonijaka, koji će u skladu sa propisima biti transportovan na dalju proceduru.

Istakanje amonijaka platila je “Fruvela”, a samo za tu operaciju u hladnjači je bila uključena struja, koja je zbog duga isključena od novembra prošle godine. Pražnjenje postrojenja hladnjače obavljeno je u uz neprestano dežurstvo vatrogasnih i ekipa za vanredne situacije, a neprekidno je kontrolisana i koncentracija amonijaka u vazduhu.

- Nijednog trenutka stanovnici i životna sredina nisu bili ugroženi, sve je obavljeno po strogo utvrđenoj proceduri i propisima – kaže Branko Ivanović, koordinator za vanredne situacije Opštine Lajkovac.

- Da vlasnik hladnjače nije imao sredstava, istakanje amonijaka iz sistema hladnjače platila bi opština, kako bi se što pre otklonila potencijalna ekološka opasnost.

(Kurir.rs/Večerje novosti, B.P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track