HTEO SAM DA SE ŠLOGIRAM: Nišlija Miroslav oborio poreski rekord, za 6 hektara njive došlo mu 146.756,30 dinara poreza?!
Foto: Fonet/AP

pROŠLE GODINE PLATIO 4.000

HTEO SAM DA SE ŠLOGIRAM: Nišlija Miroslav oborio poreski rekord, za 6 hektara njive došlo mu 146.756,30 dinara poreza?!

Srbija -

NIŠ - Miroslav Stamenković iz niškog sela Donje Međurovo nije mogao da poveruje svojim očima kada mu je stiglo poresko rešenje kojim mu je naloženo da za šest hektara njiva plati ni manje ni više nego 146.756,30 dinara.

Da njegova neverica nije bila bez osnova svedoči to što je prošle godine za istu zemlju državi platio oko četiri hiljade dinara.

foto: Fonet/AP

To što su mu nadležni obrazložili da su njegove njive postale gradsko zemljište, pa je red i da porez bude veći, mučenog seljaka ni najmanje nije utešilo jer niti ima niti hoće da plati ono što nikome nije dužan.

Kad je stiglo poresko rešenje učini mi se da je dug 17.000. I to mi je bilo mnogo, pa ga dadoh sinu da proveri još jednom. Kad mi reče : - Tata nije 17.000 nego 146.700 dinara, uhvatio sam se za glavu… Hteo sam da šlogiram, zadnji put sam takav šok doživeo pre petnaestak godina kada su mi novi traktor “ferguson” ukrali na pijaci u Mramoru - vajka se Stamenković.

Sa kobnom hartijom u džepu, krenuo je siroti ratar da traži svoje pravo. Išao od nemila do nedraga ali su mu svi rekli da mu ne ostaje ništa drugo nego da plati onoliko koliko mu je država odrezala, objavila je niška Belami.

foto: Youtube Printscreen

- Evo, javno kažem da neću da platim, a ko ima dve glave, neka dođe silom da mi uzme. I, odakle da platim, živim od te zemlje, ove godine sve izgorelo, džabe sve ulaganje. Šta da radim, da prodajem očevinu da platim ono što nisam dužan… Ne shvatam šta se to toliko promenilo, jesam prošle godine živeo u 16. a sad u 22. veku, pa je moja zemlja toliko poskupela - pita se očajni čovek.

A, da se nešto slično desilo, pokazuje poresko rešenje u kojem se navodi da je Stamenković za nešto više od hektar i po, sada građevinskog zemljišta u šestoj zoni, za porez dužan 90.498 dinara. Za skoro dva hektara u sedmoj zoni, ali poljoprivrednog zemljišta treba da plati samo 4.345.20 dinara.

Takođe, u sedmoj zoni, porez na njivu od skoro hektar koja je “unapređena” u građevinsko zemljište, porez je 36.280 dinara. Ono što ojađenog ratara posebno boli, kako ističe, je to što su neke njegove komšije “amnestirane”.

foto: Shutterstock

- Hoću da mi neko u ovoj državi objasni, kako je to njiva mog komšije koja je kraj puta ostala njiva, a moja u koju se može samo helikopterom je sad plac. I u mojoj i u njegovoj raste ovas, pšenica i detelina, pa gde je tu pravda – kaže Stamenković.

Komentarišući ovu situaciju kojom se bavila i Skupština grada, gradonačelnik Niša je kazao da je problem nastao jer je prethodna gradska vlast 2011. godine donela novi Generalni urbanistički plan kojim je proširila gradsko na račun poljoprivrednog zemljišta.

- Tražićemo neko rešenje za ovaj problem po ugledu na druge gradove – najavio je gradonačelnik.

foto: Kurir

Međutim, odbornik koalicije “Niš - moj grad” Branislav Jovanović, koji je i skrenuo pažnju na muke seljaka, kaže da je problem nastao uvećavanjem poreskih stopa za 300 odsto jer gradska vlast ima nameru da u kasu na ovaj način “utera” 40 miliona.

Procenjuje se da je na području Niša 6.000 domaćinstava dobilo rešenja sa višestruko uvećanim porezima, a Stamenković je rekorder.

(Kurir.rs/Belami/Foto: Fonet/AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandalozno! Prvi čovek BIA krši zakon! Pogledajte gde je Gašić bio u subotu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track