APOTEKA PONOVO RADI: Šabac ima recept za probleme Apotekarske ustanove
Foto: Promo

APOTEKA PONOVO RADI: Šabac ima recept za probleme Apotekarske ustanove

Srbija -

Apoteka ponovo radi – natpis je na lokalu apoteke “Kosta Nikolić” pored bolnice u Šapcu koji nagoveštava da situacija u Apoteci “Šabac” ide na bolje. Šabac je prvi grad koji je počeo sa rešavanjem problema Apoteke i predstavio model koji je sada primer drugim gradovima. Model koji se primenjuje u Šapcu zanima i Apoteku “Pančevo”, čiji su predstavnici posetili grad na Savi i razmenili iskustva sa kolegama iz Šapca.

Dobro sprovedena racionalizacija broja zaposlenih glavni je razlog zbog kojeg su predstavnici Apoteke “Pančevo” došli u Šabac.

-Razgovarali smo o racionalizaciji i broju zaposlenih, i pokušaćemo da se ugledamo na dobar primer i način na koji su to sproveli u Šapcu. Ministarstvo zdravlja nas je zato uputilo na Šabac, jer su ovde racionalizaciju broja zaposlenih dobro regulisali u pravnom smislu, kazao je v.d. direktora Apoteke “Pančevo” Milan Babić

On je podsetio na lošu situaciju u kojoj se nalazi ustanova na čijem je čelu, jer su bez struje, grejanja, nemaju server pa Apoteka „Pančevo“ i ne radi iz tehničkih razloga.

foto: Promo

Jelena Jekić, načelnica Gradske uprave grada Šapca, istakla je da je Ministarstvo zdravlja kao primer dobre prakse prepoznalo konkretna rešenja, iskustva i način na koji je Grad pomogao Apoteci „Šabac“ u racionalizaciji broja zaposlenih u ovoj ustanovi.

-Grad Šabac i Gradska uprava su aktivno učestvovali u procesu sprovođenja programa racionalizacije. Pružali smo pravnu i tehničku podršku zaposlenima i stavili svoje resurse na raspolaganje Apoteci. U koordinaciji Gradske uprave, rukovodstva Apoteke i Ministarstva zdravlja, u kratkom roku smo uspeli da dobijemo saglasnost Ministarstva na Pravilnik o sistematizaciji. Onog momenta kada je stigla saglasnost na Pravilnik, počeli smo sa sprovođenjem ankete i obaveštavanjem zaposlenih o njihovim pravima. Sledeći korak bila je izrada rešenja o sporazumnom raskidanju radnog odnosa. Deset dana nakon što smo Ministarstvu poslali rešenja, sredstva za otpremnine za 40 radnika su bila uplaćena. Ovo je dokaz da je Grad Šabac učinio dobre korake i da je na pravom putu za rešavanje problema u kojim su se našli Apoteka „Šabac“, ali i sve ostale apotekarske ustanove u Srbiji, rekla je Jelena Jekić.

foto: Promo

Za otpremnine zaposlenih Ministarstvo je obezbedilo 42 miliona dinara. Od izdavanja lokala u zakup Šabac je obezbedio 73 miliona dinara. Prodajom lokala u Hotelu “Sloboda”, koji je svojina Apoteke, zaradiće se dodatnih 50 miliona čime će Šabac biti najbliže da zatvori probleme Apoteke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track