NEMA KO DA LEČI NAROD: Muke meštana na Vlasini!
Foto: Tatjana Stamenković

ZABRINUTI

NEMA KO DA LEČI NAROD: Muke meštana na Vlasini!

Srbija -

Lekara je nedovoljno, a u selima žive većinom stara lica koja su ostala bez zdravstvene zaštite

Meštani Vlasine, među kojima je najviše starih i iznemoglih, žale se da nemaju neophodnu zdravstvenu zaštitu.

Lekar u ambulantu u tom mestu dolazi jednom nedeljno, pa mnogi od njih, i pored ozbiljnijih zdravstvenih problema, ostaju nepregledani.

foto: Tatjana Stamenković

Slađana S. (53) iz Beograda nezadovoljna je ponašanjem zaposlenih u ZC Surdulica jer, kako navodi, ignorišu pozive koje im ona i njena porodica upućuju tražeći da se nepokretnoj majci (81) koja živi sama na Vlasini pruži adekvatna pomoć.

- Čekamo doktorku koja ponedeljkom dežura u zdravstvenoj ustanovi na Vlasini jutros od osam sati. Nije se uopšte pojavila, samo nam je poslala poruku da ne može da dođe jer mora da ide u Surdulicu, a ako je nešto hitno, da idemo za Crnu Travu. Osim moje majke, doktorku čeka i čovek koji bi trebalo da se previje nakon intervencije. Moja majka je nepokretna, astmatičar je, njen transport je moguć samo kolima Hitne pomoći. Prošlog ponedeljka doktorka je obišla jednog čoveka u mahali, ali ne i moju majku, a svi znaju da je reč o nepokretnom pacijentu - ističe Slađana, koja je trenutno pored svoje majke, pošto je na godišnjem odmoru.

foto: Tatjana Stamenković

Dragan Kitanović, direktor ZC u Surdulici, navodi da zna da su u pitanju stariji pacijenti i da se sa kadrom kojim raspolažu maksimalno trude da im izađu u susret:

- Reč je o razuđenom terenu sa staračkim domaćinstvima i za sve te terenske ambulante i zdravstvene stanice imamo samo jednog lekara.

Ističe da nije moguće angažovati više lekara jer postoji uredba Vlade o maksimalnom broju zaposlenih i dodaje da je i Ministarstvo zdravlja upoznato s problemom.

- I opština je pokušavala da pomogne, ali pošto smo mi republička ustanova, ona nije mogla da odvoji sredstva, nije nam osnivač. Izlazimo na teren kad god možemo. Ranije je bio lekar na Vlasini i lekar u Klisuri, sada nema nijednog.

Kurir / TATJANA STAMENKOVIĆ

Foto Tatjana Stamenković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li je moguće?! Srbi za milione evra daju podršku Haradinaju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track