Najnovije vesti

DRUGI UPISNI ROK U VRANJU: Mesta ima u Poljoprivrednoj i Hemijskoj školi
Foto: Tatjana Stamenković

DRUGI UPISNI ROK U VRANJU: Mesta ima u Poljoprivrednoj i Hemijskoj školi

Srbija

VRANJE - Za osmake koji se u junu nisu upisali u željenu srednju školu, završni ispit u drugom upisnom roku, biće održan 21. 22. I 23. avgusta, kada će polagati testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i test sa kombinovanim pitanjima. Pre završnog ispita učenici kojima nedostaje prolazna ocena iz pojedinih predmeta moraće da idu na popravni ispit koji mora da bude završen najkasnije do 18. avgusta.

foto: Nebojša Mandić

Broj bodova koje učenici osvoje na maloj maturi biće presudan kod upisivanja željenih škola. Za upis četvorogodišnje srednje škole učenik mora da ima najmanje 50 poena, na osnovu uspeha iz osnovne škole i sa male mature. Na zavšnom ispitu maksimalno može da se osvoji 30 bodova i najviše 70 poena na osnovu uspeha od šestog do osmog razreda.

"Nakon prvog upisnog roka u junu, u Pčinjskom okrugu ostalo je 348 slobodnih mesta za osmake koji se nisu upisali. Od tog broja 63 mesta ima u Poljoprivredno-veterinarskoj i Hemijsko-tehnološkoj školi u Vranju", kaže prosvetni savetnik, Jovica Stevanović i dodaje da se škole pripremaju za uspešno polaganje završnog ispita, određuju se nastavnici koji će da dežuraju i pregledaju testove i supervizori.

foto: Tatjana Stamenković

Prema njegovim rečima tokom nedelje biće dostavljeni testovi iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta za polaganje ovog ispita. „Testovi će se raditi u dve škole u „Dositej Obradović“ u Vranju i školi „Naim Frašeri“ u Bujanovcu“, ističe Stevanović. Pravila polaganja male mature ista su i za avgustovski rok. Učenici će imati na raspolaganju dva sata da reše 20 zadataka. Polaganje počinje u 9 sati ujutru. Sa sobom mogu poneti samo đačku knjižicu i školski pribor, mobilni telefoni su najstrože zabranjeni.

Prvi preliminarni rezultati biće objavljeni 24. avgusta. Žalbe učenici mogu direktno predati školskim okružnim upisnim komisijama. Komisije će 25. avgusta primati i rešavati primedbe kandidata koji smatraju da su oštećeni.

Najkasnije 26. avgusta do 20 sati konačni rezultati male mature moraju biti objavljeni. Nakon toga sledi treći i poslednji krug upisa u srednje škole.

(Kurir.rs/T.S./Foto: T. Stamenković)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...