(FOTO) PANIKA U VLADIČINOM HANU: Spremali školu za učenike, pa pronašli zmiju!
Foto: Privatna Arhiva

Brzom intervencijom vraćena u prirodno stanište

(FOTO) PANIKA U VLADIČINOM HANU: Spremali školu za učenike, pa pronašli zmiju!

Srbija -

VLADIČIN HAN - U Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Vladičinom Hanu u četvrtak je pronađen mladi primerak neotrovnog smuka, dugačak 20 centimetara.

foto: Privatna Arhiva

Na smuka su naišli radnici škole koji su sređivali prostorije te obrazovne ustanove, uoči početka nove školske godine. Odmah je obavešteno Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana. Brzom intervencijom neotrovna zmija je pronađena i vraćena u prirodno stanište.

“U pitanju je mladi primerak smuka samo što se izlego ništa nije alarmantno, bilo je i ranije takvih slučajeva da zmija uđe u školu, ali to se ipak ne dešava često”, kaže za Kurir Vladica Stanković, predsednik Udruženja.

foto: Privatna Arhiva

Prema njegovim rečima pojačana aktivnost gmizavaca uslovljena je visokim temperaturama i lepim vremenom.

“Aktivnost zmija će da potraje zbog lepog vremena. Očekujem na osnovu iskustva da će tako biti do oktobra, kada se one vraćaju u hibernaciju”, napominje Stanković.

foto: Privatna Arhiva

Udruženje je ove godine imalo brojne intervencije na različitim mestima na kojima su se zmije pojavljivale, zbog čega su i organizovane edukacije za građane o tome da su zmije zaštićena vrsta, da ne bi trebalo da se ubijaju, jer su korisne u prirodi, ali i farmaceutskoj industriji.

(Kurir.rs/T. Stamenković/Foto: Privatna arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALARMANTNO: Srbija leglo zmija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track