icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

BAŠ MU JE RODILO: Nikoli iz Kikinde paradajz doneo novac za završetak fakulteta
Foto: S.U.

preliva

BAŠ MU JE RODILO: Nikoli iz Kikinde paradajz doneo novac za završetak fakulteta

Srbija

KIKINDA- Nikola Gavrančić iz Kikinde, budući menadžer gastronomije, ume sa varjačom i loncima, ali je već dokazanim kulinarskom sposobnostima pridodao i povrtarsku. Nikola se ove godine upustio u proizvodnju paradajza na otvorenom. Kvalitetan sok prodaje brojnim mušterijama. Mladi apsolvent gastronomije priznaje da će mu zarađen novac dobro doći za troškove završetka Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a preteće i njegovoj porodici koja se bavi poljoprivredom:

 

foto: S.U.

-Ne mogu da se požalim. Posao lepo ide. Baš preliva. Kao u čuvenoj reklami. Kad su mi ukućani predložili uzgoj paradajza i pravljenje soka za kuvanje, mislio sam da je prvoaprilska šala. Malo sam razmislio i prelomio. Ubrzo smo kupili mašinu. Paradajz smo posejali 15. aprila, ali je pre toga bilo važno pripremiti zemljište i tretirati ga sa veštačkim đubrivom.

 

Proizvodnju smo zasnovali na dva jutra. Zasadili smo pola jutra "jabučara" i jutro i po sorte "šljivar"- presabira se Nikola i zadovoljno konstatuje da mu tropsko leto nije pomrsilo račune:

 

foto: S.U.

-Padavine jesu izostale, ali zato nije bilo mnogo bolesti. Paradajz nismo navodnjavali. Redovno smo parcele parali i kopali. Cela porodica je bila angažovana. Kad je godina solidna, sa dva jutra paradajza rod bude težak i do 40 tona. U našem slučaju će iznositi oko 30 tona. Ova mašina dnevno može da proizvede oko 600 litara soka- napominje Nikola i dodaje da će naredne godine nastaviti posao sa paradajzom. Uz širok osmeg obećava da će ”tek da preliva”.

 

(Kurir.rs/S.U.)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.