HLADAN TUŠ ZA ORGANIZATORE DANA LUDAJE: Kikinđani se nadaju lepšem vremenu, dolazi 20.000 gostiju iz Rumunije!
Foto: Saša Urošev

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

HLADAN TUŠ ZA ORGANIZATORE DANA LUDAJE: Kikinđani se nadaju lepšem vremenu, dolazi 20.000 gostiju iz Rumunije!

Srbija -

U Kikindi je danas počela turistička manifestacija “Dani ludaje”, ali su organizatori zahlađenja praćeno kišom dočekali kao hladan tuš.

Četvorodnevna fešta na kojoj se biraju najteže i najduže tivke od od ove godine se održava u novom terminu, od 21. do 24. septembra. Ranijih godina su u oktobru kiša i hladno vreme pravili probleme organizatorima, pa je odlučeno da se “Dani ludaja” presele u septembar:

"Svi gledamo u nebo i pratimo vremensku. Procene su da je pred nama ipak vikend bez padavina. Za dolazak na „Dane ludaje“ vlada veliko interesovanje naših suseda iz Rumunije. Poslednjih godina oni su ubedljivo najbrojniji inostrani posetioci. Lane je iz Rumunije stiglo više od 7.000 ljudi, a sve su prilike da će ih ove godine biti znatno više. Iz tog razloga je od četvrtka do nedelje produženo radno vreme graničnog prelaza Nakovo-Lunga. Ovaj granični prelaz radiće od 7 časova do jedan sat iza ponoći po našem vremenu", kaže Saša Tanackov, član Gradskog veća.

foto: Saša Urošev

On podseća da su Kikinđani prošle nedelje na veoma lep i upečaljiv način u goste pozvali žitelje Temišvara i pograničnih mesta rumunskog dela Banata.

Na promociji u centru Temišvara izneta je procena da će čak oko 20.000 građana Temišvara i okolnih mesta pohrliti u Kikindu. Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, slikovito nam je rekao da se svake jeseni, u vreme održavanja “Dana ludaje”, u Kikindi se sjati pola Temišvara.

Dušan Jankov iz Čuruga, dvostruki uzastopni pobednik “Dana ludaje”, nije uveren da će za nekoliko dana ponoviti uspeh:

"Lane sam pobedio sa bundevom teškom 415,5 kilograma, dok sam pretpošle godine trijumfovao sa plodom od 433 kilograma. Već sada mogu da vam potvrdim da neću pobediti. Što se tiče novog termina održavanja manifestacije, mogu reći da je to bila jedna od mojih sugestija organizacionog odboru. Prethodnih godina ukazivao sam im da se ništa bitnije sa težinom bundevama neće desiti, ukoliko manifestaciju održe krajem septembra. Na “Dane ludaje” one će stići lakše 5 do 10 kilograma. Kiša nije ranijih godina zadavala probleme samo organizatorima. I mi smo primetili da je dolazilo do truljenja bundeva", kaže Jankov.

foto: Saša Urošev

Od ukusnog zalogaja do sjajnih koncerata

Pored bundevare i raznih drugih jela od ludaje, Kikinđani za goste pripremaju i čuvene vojvođanske specijalitete. Pobedniku u kategoriji najtežih bundeva pripašće 100 hiljada dinara, koliko će dobiti i onaj ko donese najdužu tikvu. Prve večeri posetioce će zabavljati grupa „Kum, „Divlji kesten“ i Neda Ukraden, dok je drugo veče rezervisano za Kikija Lesandrića i „Pilote“, Dejana Petrovića i „Big bend“.U subotu će nastupiti Marina Tadić i Zorica Brunclik, a završne večeri grupa „Van Gog“.

Kurir.rs/S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track