Svečana akademija: Obeležen 300. rođendan Almaškog kraja
Foto: Youtube Printscreen

Velika riznica uspomena

Svečana akademija: Obeležen 300. rođendan Almaškog kraja

Srbija -

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanoj akademiji u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" povodom obeležavanja 300 godina Almaškog kraja i tom prilikom je istakao da taj deo Novog Sada predstavlja veliku riznicu uspomena, ali i veliku šansu za dalji razvoj grada.

"Za ova tri veka, građen i razaran, pa opet obnavljan, Almaški kraj živeo je sudbinu našeg Novog Sada. Ali, bez obzira na istorijske turbulencije, on je uvek ostajao poseban, sa tom jedinstvenom istorijskom patinom koju nosi u svojim krivudavim ulicama", kazao je Vučević.

foto: Youtube Printscreen

On je istakao na svečanoj akademiji da je obaveza gradske administracije da sačuva sve posebnosti Almaškog kraja, te da ih prilagodi novom vremenu i potrebama jednog urbanog, evropskog grada, ali da istovremeno otrgne od zaborava sve legende i priče iz starih vremena, i približi ih nekim novim generacijama.

Ovih 300 godina Almaškog kraja dobar je povod da još snažnije radimo na očuvanju istorijskog nasleđa, rekao je Vučević. Prvi čovek Novog Sada obećao je i da će biti obnovljeno nekoliko zgrada koje su godinama bile zapuštene na Podbari, i to pre svega objekat stare "Svilare" koji će, prema njegovim rečima, biti nova lokacija kulturnog života u tom gradu.

foto: Youtube Printscreen

Akademiji su prisustvovali i episkop bački Irinej, direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" dr Radivoj Stojković i direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković. Tokom programa svečane akademije, govornici su se u svojim obraćanjima osvrnuli na nastanak Almaškog kraja, Almaške crkve i na istoriju tog dela grada dugu 300 godina.

Istaknuto je, između ostalog, da reč "almaš" na mađarskom znači jabuka, pa da je "baš tako lepa, zdrava i plodna zemlja u blizini Dunava" koju su ljudi tog doba naselili i po toj osobini dali naziv čitavom kraju. Vrlo brzo taj deo grada doživljava ekspanziju, gradi se, zidaju se fabrike, niču kuće, posao šire zanatlije i trgovci, a razvija se i prosveta, gradi gimnazija, pozorište i crkva, navodi se u saopštenju zvaničnog portala Grada Novog Sada.

Po završetku svečanosti, svim prisutnim su simbolično podeljene crvene jabuke sa nalepnicom Almaškog kraja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja