Građane Valjeva najviše zanima gde se troše pare

Građane Valjeva najviše zanima gde se troše pare

Srbija -
Kao najinteresantniji zahtev valjevski poverenik Vukajlo Nenadović ocenjuje jedan od zahteva novinara Slobodana Rakovića o testamentu predratnog trgovca Milorada Karamarkovića koji je imovinu u Beogradu i Požarevcu zaveštao Valjevu, a koji do danas nije realizovan

VALJEVO - Gradski poverenik za informacije od javnog značaja u Valjevu imao je za šest godina više od 500 zahteva koje su najčešće postavljali građani i novinari, rekao je danas poverenik Vukajlo Nenadović.

On je rekao da podnosioce zahteva najviše interesuje da li se budžetski novac troši namenski i zakonito, odnosno kolike su zarade funkcionera.

"Zahtevi su šaroliki, a najčešće ih postavljaju građani i novinari, mada su brojni i zahtevi udruženja građana i NVO", kazao je poverenik Nenadović i dodao da on postupa samo po zahtevima o radu organa Gradske uprave, a ne i javnih preduzeća i ustanova.

Nenadović je rekao da je ranije bilo i pitanja o tome kako se troši novac namenjen za obnovu i izgradnju objekata oštećenih zemljotresom iz 1998. godine.

Kao najinteresantniji zahtev valjevski poverenik ocenjuje jedan od zahteva novinara Slobodana Rakovića o testamentu predratnog trgovca Milorada Karamarkovića koji je imovinu u Beogradu i Požarevcu zaveštao Valjevu, a koji do danas nije realizovan.

Taj novinar je postavio i "najteži zahtev", gde je za odgovor trebalo obezbediti oko 200 dokumenata, rekao je poverenik.

Nenadović je kazao da se za šest godina nije desilo da neko od nadležnih odbije da da informaciju ili da dostavi podatke, kao ni to da se podnosiocu zahteva ne odgovori u zakonskom roku od 15 dana.

Po njegovim rečima, u poslednjih godinu i po dana povećan je broj zahteva iz Beograda, pa je nedavno "Transparentnost Srbija" podnela 16 zahteva koji se odnose na učešće građana u donošenju odluka o trošenju budžetskog novca.

Valjevski poverenik svake godine dobija sve više zahteva - prve godine rada bilo ih je oko 50, u 2010. podneto ih je 87, u 2011. bilo je 111 zahteva, dok je od početka 2012. godine podneto 54 zahteva za dostupnost informacijama od javnog značaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track