Najnovije vesti

DRAGAČEVCI JOŠ PAMTE MEDVEDA MILOJA, ALI SAD IH POHODI JOŠ GORA ZVER: Ljubiša video džinovskog crnog vuka! Vraćao sam se kolima i na putu je stajao ON, meštani mu već dali ime Garo
Foto: Profimedia

Gornji Dubac podno Čemerna u strahu

DRAGAČEVCI JOŠ PAMTE MEDVEDA MILOJA, ALI SAD IH POHODI JOŠ GORA ZVER: Ljubiša video džinovskog crnog vuka! Vraćao sam se kolima i na putu je stajao ON, meštani mu već dali ime Garo

Srbija

DRAGAČEVO - Nekolicina meštana sela Gornji Dubac u dragačevskom ataru, "naslonjenom" na planinu Čemerno primetila je pre dva dana ogromnog crnog vuka, a posebno ih je u tome zabrinulo što su divlje zveri ostavile tragove nadomak prvih kuća.

 

"Vraćao sam se kolima u prvi sumrak i u jednom trenutku ogromna životinja preskočila je skoro ceo put. Mahinalno sam reagovao i zakočio, a onda vratio kola u rikverc usmerivši svetla ka proplanku. Na njemu je stajao ogroman vuk, skoro duplo veći od svih koji su ikada viđeni na ovom terenu", priča Ljubiša Milić, meštanin Gornjeg Dubca.

foto: Profimedia

A Božidar Rudinac, predsednik lovačke organizacije u Dragačevu, potvrdio je da je primećen "nesrazmerno" veliki crni vuk kome su meštani već dali ime Garo.

 

"Naše lovište je zaista bogato raznom divljači, ali crni vuk se nikada do sada nije pojavljivao u njemu. U lovištu su postavljene kamere koje će reagovati na pokret i nadamo se da ćemo uskoro imati i fotografije. Crni vuk je prava retkost u celom regionu, jer je ovo područje naseljeno uglavnom sivim vukom. Mi pouzdano znamo da u lovištu imamo četiri i držimo ih pod kontrolom. Oni su nam veoma značajni, jer čiste teren i ne dozvoljavaju pojavu šakala, koji su veoma štetni i ne biraju plen - kazao je Rudinac u izjavi za Glas zapadne Srbije.

foto: AP

Na pitanje da li džinovski vuk može predstavljati opasnost po meštane, kaže da svakako treba biti oprezan, ali primećuje da nikako nije prijatno sresti se sa njim, jer se, objašnjava, radi o velikom primerku koji je težak oko 60 kilograma, što je gotovo duplo veća telesna težina od prosečnog sivog vuka teškog 25 do 30 kilograma.

 

Susret sa džinom imao je i šumar Milanko Marinković, ali ne direktan. On je, kaže, na obodu obodu planine samo primetio tragove zveri.

 

"Naišao sam na stope koje sam zaštitio sa nekoliko većih kamenova. Sudeći samo po njima i znajući kako izgleda vučji trag, radi se o velikom primerku", opisao je Marinković.

 

Inače, pre desetak godina ovo područje "posetio" je i medved rodom sa Tare, kojeg su Dragačevci krstili Miloje. Međutim, na tom terenu se zadržao svega desetak dana, nakon čega je, kako je registrovao satelit, prešao

albansku granicu.

 

U ovom lovištu vodi se uredna statistika, pa je tako zabeleženo da se u njemu nalazi oko 1000 primeraka srneće divljači, između 70 i 80 divljih svinja, četiri vuka, šest medveda i u poslednje vreme sve veći broj divljih tetreba, odnosno popularne leštarke.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Glas zapadne Srbije/Foto: Profimedia/Ilustracija)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

Ovca teroriše čitavo selo! Ne daj bože da joj neko stane na put!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...