NEMA KO DA GASI POŽARE: U Nišavskom okrugu 4 puta manje vatrogasaca nego što je potrebno
Foto: Dragan Kadić

manjak kadrova

NEMA KO DA GASI POŽARE: U Nišavskom okrugu 4 puta manje vatrogasaca nego što je potrebno

Srbija -

Na području Nišavskog upravnog okruga ima 107 vatrogasaca, a potrebno ih je bar 400, izjavio je danas u Nišu načelnik tog Okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Aleksandar Cvetković.

On je rekao da Niš ima 81 vatrogasca, a Aleksinac, Doljeva i Svrljig zajedno 26, dok Gadžin Han, Merošina i Ražanj uopšte nemaju vatrogasno-spasilačka odeljenja.

"U Svrljigu će uskoro biti upošljena još četiri vatrogasca, a u Doljevcu dva, ali i dalje će ukupan broj vatrogasaca na području okruga biti daleko manji od potrebnog", izjavio je Cvetković na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije.

foto: EPA

Po njegovim rečima vatrogasno-spasilačkim jedinicama na području Nišavskog okruga nedostaju i vozila i prostor za smeštaj jedinica.

"Vozila su veoma zastarela - prosečna starost je oko 20 godina, a ima i vozila starih 30 godina. Koriste se često na nepristupačnom terenu, i brzo se kvare", rekao je Cvetković.

Okružni štab za vanredne situacije je danas razmatrao spremnost i opremljenost vatrogasno-spasilačkih jedinica i putarskih preduzeća i drugih ustanova za slučaj vremenskih nepogoda.

Načelnik niške Uprave za vanredne situacije Srdjan Mitrović je podsetio da je 6. januara prošle godine zbog snega 20 sati bio zatvoren deo auto-puta oko Niša, te moraju da budu rešena "problemska pitanja" da se to ne bi ponovilo.

"Bilo je dosta nedoumica o tome ko je zadužen za čišćenje priključenja i isključenja sa auto-puta, i nije bilo dozvoljeno drugim javnim preduzećima da se uključe u čišćenje snega na Koridoru 10", kazao je Mitrović.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Dragan Kadić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Istražitelji otkrivaju: Evo zašto se staklorezac nije otarasio tela ubijenog vlasnika pekare?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track