LESKOVAC: Zbog mobinga osuđen bliski saradnik gradonačelnika
Foto: Thinkstock

presuda višeg suda

LESKOVAC: Zbog mobinga osuđen bliski saradnik gradonačelnika

Srbija -

LESKOVAC - Viši sud u Leskovcu presudio je u korist Ivane Trajković po tužbi za mobing protiv bivšeg direktora Agencije za lokalani ekonomski razvcoj (ALER) Bojana Tojage.

Osnivač ove agencije, koja je u medjuvremenu ugašena, je grad Leskovac koji se kasnije i pojavljivao na sudu kao poslodavac i optužena strana. Bojan Tojaga je kadar Srpske napredne stranke (SNS) i bliski saradnik gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, trenutno je na poziciji šefa Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj.

foto: Shutterstock

U prvostepenoj presudi, u koju je FoNet imao uvid, a koju je doneo sudija Nikola Pešić, navedeno je da se "usvaja tužbeni zahtev Ivane Trajković i utvrdjuje da je trpela zlostavjanje na radi u periodu od maja 2013. do novembra 2016, kada joj je otkazan ugovor o radu".

Trajković je u tužbi optužila Tojagu da joj nije dozvoljavao da radi posao koji je definisan njenim ugovorom o radu tako što joj je douzeo kompjuter i nije dozvoljavao da koristi svoj privatni.

"Direktor ALER Bojan Tojaga uskraćuje mi pravo na rad, isključuje me iz posla, umanjuje moj doprinos na radu, ne poziva na sastanke, izričito zabranjuje učestovavanje i prisustvovanje ni u jednoj aktivnosti ALER-a, sindrom 'praznog stola', što ima za cilj diskreditaciju, omalovažavanje i socijalnu izolaciju", navela je Trajković u tužbi za mobing koju je podnela pre više do godinu dana.

foto: Shutterstock

Trajković je, vrlo brzo po podnošenju tužbe, dobila otkaz uz obrazloženje da je to zbog nove racionalizacije radnih mesta.

U pouci o pravnom leku se navodi da obe strane imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Nišu u roku od 15 dana od prijema rešenja. Ovo je drugi slučaj presude u slučajevima tužbi za mobing u leskovačkom Višem sudu , koji je presudjen u korist osobe koja je tužila za mobing .

Pred Višim sudom u Leskovcu od usvajanja Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu od septembra prošle godine, pokrenut je 21 postupak. Trenutno se sudi u još dva slučaja tužbi za mobing.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track