(FOTO) VRANJANCI I DALJE U ŠOKU: Tekla im plava voda iz slavina, već dve nedelje ne znaju pravi razlog!
Foto: Kurir

nadležni organi proveravali stanare

(FOTO) VRANJANCI I DALJE U ŠOKU: Tekla im plava voda iz slavina, već dve nedelje ne znaju pravi razlog!

Srbija -

Stanovnici solitera „A“ u bloku „Pošta-banka“ koji se nalazi u centru Vranja nakon dve nedelje od isključenja sa vodovodne mreže dobili su vodu za piće. Oni su bili isključeni sa mreže, jer se se iz slavina pojavila plava voda.

Prema rečima Olivere Đorđević, člana Skupštine stanara, žitelji solitera u petak su dobili zvanično obaveštenje iz vranjskog „Vodovoda“ da je analiza trećeg uzorka koju je uradio Zavod za javno zdravlje pokazala da je voda ispravna i da sada može da se koristi za piće.

"U prvoj fazi je bila samo tehnička bez kuvanja, bez kupanja i pranja sudova. U drugoj fazi je mogla da se koristi za kupanje i pranje sudova, ali da se ne pije. Posle trećeg uzorka konačno je dokazano da je voda sada ispravna i za piće“, objašnjava Đorđevićeva.

foto: T. Stamenković

Ona podseća da su na zahtev stanara koji je dostavljen Tužilaštvu nadležni organi obišli i ispitali sve stanove kada je ustanovljeno da nije problem kod stanara, i da nije bilo nelegalnog priključenja bojlera na grejnu mrežu niti je bilo nekih zloupotreba od strane stanara koje bi dovele do toga da voda u slavinama bude zagađena.

"Nije problem kod stanara zgrade, ali još uvek nema zvaničnog izveštaja šta je uzrok zagađenja“, kaže Đorđevića.

Kako se nezvanično saznaje ostaje da se proveri još jedino mreža ispod same zgrade.

U trenutku kada se u soliteru „A“ u bloku „Pošta-banka“ pojavila plava voda iz slavina pretpostavka je bila da je voda zagađena tabletama plave boje, koje se koriste za dezinfekciju vodokotlića, ili da je uzrok nelegalno priključenje bojlera u jednom od stanova na toplovodnu mrežu daljinskog grejanja, s obzirom da je problem bio prisutan samo u jednoj od četiri vertikale ovog stambenog bloka.

foto: T. Stamenković

Zavod za javno zdravlje u Vranju uradio je analizu uzorka vode za piće koja je tada pokazala da u vodi ima fenola, derivata benzena, koji se u pogledu toksičnosti karakteriše kao otrovna materija. Problem stanara pomenutog solitera prijavljen je Osnovnom javnom tužilaštvu, a podneta je i krivična prijava Policijskoj upravi.

(Kurir.rs/T. Stamenković/Foto: T.Stamenković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Odlazak diktatora! Mugabe smenjen sa čela stranke, vojska i ulica pojačavaju pritisak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track