Obeležen Vidovdan u Jagodini

Sećanje na kosovske junake

Obeležen Vidovdan u Jagodini

Srbija -
Parastos su služili sveštenici crkvene opštine Jagodine, uz prisustovo brojnih građana koji su ispred spomenika zapalili sveće a žene zabrađene maramama delile panahiju

JAGODINA - Liturgijom u Sabornoj crkvi "Svetih apostola Petra i Pavla" i parastosom ispred spomenika poginulima u svim srpskim ratovima na Skevru omladine u centru Jagodine jutros je obeležen Vidovdan, u znak sećanja boj na Kosovu i poginule srpske junake.

Parastos su služili sveštenici crkvene opštine Jagodine, uz prisustovo brojnih građana koji su ispred spomenika zapalili sveće a žene zabrađene maramama delile panahiju (kuvano žito).

Svečano je bilo i u svim drugim gradovima i crkvama Pomoravskog okruga, a posebno u manastiru Ravanica, zadužbinu kneza Lazra kod Ćuprije.

U manastirskoj Crkvi Vaznesenje Gospodnje se od 1989. godine nalaze mošti kneza Lazara, kojima se danas poklonio veliki broj građana i vernika.Svečano je bilo i u manastiru Jošanica kod Jagodine gde se, po narodnom predanju, knez Lazar venčao sa kneginjom Milicom, ali i u manastiru Manasija kod Despotovca, zadužbini despota Stefana Lazarevića sina kneza Lazara. Na zidinama Manasije podignute su srpske zastave iz tog vremena.

Na tradicionanoj svečanoj "Vidovdanskoj akademiji" Opštinskog odbora Ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca održanoj sinoć na Letnjoj pozornici u izletištu "Potok" u Jagodini sećanje na kosovske junake evocirali su predsednik RVI Milenko Radenković i dekan Pedagoškog fakulteta u Jagodini profesor Sretko Divljan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track