(FOTO) KIŠA NAPRAVILA HAOS U VLASOTINCU, POPLAVLJENE KUĆE: Izlila se kanalizacija, meštani bez vode, putevi blokirani!
Foto: Jugmedia

MATERIJALNA ŠTETA

(FOTO) KIŠA NAPRAVILA HAOS U VLASOTINCU, POPLAVLJENE KUĆE: Izlila se kanalizacija, meštani bez vode, putevi blokirani!

Srbija -

VLASOTINCE - Kiša koja od četvrtka popodne neprestano pada izazvala je brojne probleme u vlasotinačkom kraju čiji su žitelji danas ostali bez vode zbog velike mutnoće Vlasine.

Kako piše Jugmedia, pojedina domaćinstva na najnižoj koti u samoj varoši bore se sa izlivenom kanalizacijom, a na nekim putnim pravcima došlo je do prekida u saobraćaju.

Na opštinskom putu Vlasotince – Šišava – Donja Lomnica – Sredor – Gunjetina – Komarica došlo je do prekida saobraćaja usled izlivanja reke Šišavice u Sredoru. U ovom mestu je oštećen i most koji je trenutno osposobljen za saobraćaj. Na ulazu u Vlasotince bilo je problema zbog površinskih voda, saobraćaj se je odvijao jednom trakom u kraćem vremenskom periodu, dok mašine nisu osposobile kanale da se voda vrati unutar njih.

foto: Jugmedia

"Na desetak lokacija u samom Vlasotincu došlo je do izlivanja i mešanja fekalne i kišne kanalizacije, a sva raspoloživa mehanizacija privatnih i javnih preduzeća je na terenu i radi na rašćićavanju nanosa. Najviše problema imaju žitelji dela grada kod autobuske stanice i prema Šišavi gde je se kanalizacija izlila u kuće“, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince Ivan Stanković.

Posebno su ugroženi meštani u Ulici Milke Dimanić, gde je kanalizacija poplavila kupatila, podrume i garaže.

"Već skoro 20 godina na svaku malu kišu izlije se kanalizacija u Ulici Milke Dimanić i načini se velika materijalna šteta. Po celu noć se ne spava nego se dežura”, žali se Jugmedii Miodrag Đorđević.

Predsednik opštine Zoran Todorović objašnjava da je problem star 30 godina i da on ima prioritet u planovima lokalnih vlasti.

"Problem je star 30 godina, postavljeni su mali profili kanalizacionih cevi, naselje se u međuvremenu širilo, a to je i najniži deo grada, tako da tu ima najviše problema prilikom ovakvih padavina. Njihovo rešavanje jeste jedan od prioriteta, ali ne mogu da preciziram kada će to biti“, kaže Todorović, inače i komandant Štaba za vanredne situacije.

foto: Jugmedia

Vlasina je nadošla i u samom Vlasotincu, pa je Fabrike vode isključena u prepodnevnim satima jer ne može da preradi vodu sa vodozahvata za upotrebu.

Rešavanje ovog problema je počelo u oktobru kada su krenuli radovi na dovođenju reke Rastavnice do vodozahvata. Rok za njihov završetak je kraj godine, a sredstva u iznosu od blizu 39 miliona dinara obezbeđena su posredstvom Srbijavode.

Prema najavama meteorologa, kiša će bez prestanka padati i narednih dvadesetak sati, pa mogu da se očekuje dodatni problemi.

(Kurir.rs/Jugmedia/Milica Ivanović/Foto: Jugmedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Brnabićkina devojka osvaja Hong Kong!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track