IVANJIČKI OSMACI SKIDALI PRVAKE U GAĆICE TOKOM ČASA: Maltretirali ih u toaletu pa ih ucenjivali fotografijama
Foto: Shutterstock

Nezapamćeno vršnjačko nasilje

IVANJIČKI OSMACI SKIDALI PRVAKE U GAĆICE TOKOM ČASA: Maltretirali ih u toaletu pa ih ucenjivali fotografijama

Srbija -

Četvoro učenika sedmog i osmog razreda OŠ „Milinko Kušić“ u Ivanjici danima su brutalno zlostavljali šest đaka prvog razreda!

Teča jednog od maltretiranih mališana za Kurir je ispričao da su dve devojčice i dva dečaka prvačiće vezivali u školskom toaletu, lepili im trake na usta kako ih niko ne bi čuo, uzimali im novac koji su nosili za užinu, skidali im pantalone i gaćice da vide da nisu tamo krili pare i tako ponižene i uplakane ih fotografisali!

On insistira na anonimnosti, jer želi tako da zaštiti identitet deteta, odnosno porodice brata svoje supruge, jer je Ivanjica malo mesto.

- Iživljavanje nad dečicom traje već deset dana. To četvoro učenika viših razreda bi odabralo jednog prvaka i vodili ga u ve-ceu u podrumu škole. Držali su mu ruke, neke su i vezivali. Dok je dete pokušavalo da se otrgne i dozove pomoć, uplašeno i uplakano, oni su mu lepili traku preko usta ili stavljali ruku da ga niko ne bi čuo. Svlačili su im pantalone i gaćice... Užas! Zapretili su im da ne smeju da zucnu, jer će tek onda nadrljati i da će ih prebiti. Jedan roditelj je primetio da se njegov sin čudno ponaša i mališan mu je ispričao ove strahote - priča naš sagovornik.

foto: Printscreen

Psiholog Ana Janković

MOŽE DA OSTAVI VELIKE TRAUME

Dečji psiholog Ana Janković objašnjava da su deca koja su maltretirala mlađe učenike verovatno ranije doživela neki vid nasilja u porodici ili od vršnjaka:

- Za prvačiće ovo može biti veoma traumatično. To što su doživeli ne može da se obriše gumicom, to je ozbiljno psihičko i fizičko nasilje. Dobro je da su rekli šta se dešava. Kod njih se može javiti osećaj stida. To što se desilo može da utiče na samopouzdanje, razvoj, učenje, da se osećaju nesigurno.

Tad je klupko, ističe, počelo da se odmotava.

- Nakon što je taj roditelj prijavio upravi škole šta se desilo njegovom detetu, još petoro prvaka je priznalo nadležnima da su doživeli zlostavljanje. Obaveštena je policija, koja je juče započela uzimanje izjava od roditelja. Školu treba da bude sramota, jer nisu obavestili sve roditelje mučene dece šta se dešava, već su to saznali od drugih roditelja. Škola kao da sve hoće da zataška - ogorčen je on.

foto: Printscreen

Direktor škole

SVLAČILI SU DETE U TOALETU

Direktor škole Stevan Davidović kaže za Kurir da neko pokušava da naškodi školi i njemu, te da je zlostavljanje prijavio samo jedan roditelj:

- Roditelj jednog dečaka je došao i prijavio da su njegovom detetu za vreme četvrtog časa, kada je bio u toaletu, stariji učenici svlačili pantalone, dok su ga dve devojčice držale za ruke. Imamo prijavu samo za jedno dete, nije se žalilo njih šestoro. Odmah po saznanju smo angažovali tim koji vodi postupak. Obavljeni su razgovori sa roditeljima i detetom, a obavešten je i MUP. Škola je pokrivena video-nadzorom, ali taj deo u podrumu kamera ne pokriva, ali pokriva izlaz i ulaz na toj strani, pa ćemo na taj način pokušati da otkrijemo počinioce.

Kaže da su deca, ali i roditelji, uplašeni za bezbednost.

- Te siledžije su inače deca imućnijih ljudi u Ivanjici, zato se o ovome i ćuti. Treba ih izbaciti iz škole, a njihovim roditeljima naplatiti veliku novčanu kaznu.

Iz MUP su nam saopštili da im je prijavljen incident:

- Policija postupa po prijavi. U toku je radno sređivanje svih okolnosti ovog događaja, o kome je obavešten i zamenik višeg javnog tužioca u Čačku.

HRONOLOGIJA / BRUTALNO VRŠNJAČKO NASILJE U NOVEMBRU 2017

J. M. (17) i njegov godinu dana stariji drug Boško A., štićenici Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Beogradu, uhapšeni su zbog sumnje da su drškom od metle silovali devojčicu M. C. (14), koja je takođe štićenica ustanove

Učenica osmog razreda D. P. prijavila je školske drugove A. M. i L. J. da su je više puta, u prethodne dve godine, primoravali na oralni seks, a potom joj dali i marihuanu. Incident se dogodio u OŠ „Dragojlo Dudić“ u Malom Mokrom Lugu

Učenice prvog razreda srednje škole u Aranđelovcu S. V. i K. V. izbačene su iz škole zbog toga što su brutalno šamarale devojčicu B. N. (15), a rešenje o isključenju dobio je i učenik D. R., koji je B. N. držao ruke dok su je vršnjakinje tukle

Đak prvak A. S. (7) već dva meseca trpi fizičko i psihičko iživljavanje starijih đaka u školi „Aca Aleksić“ u Aleksandrovcu. Ima ozbiljne traume, a kući je dolazio krvav i modar

Trojica učenika trećeg razreda Prve osnovne škole u Valjevu fizički su nasrnuli na dežurnog đaka u odeljenju koji ih je prijavio da nisu uradili domaći. Oborili ga na pod, udarali i gazili nekoliko minuta za vreme malog odmora

Dečak R. V. (13), učenik OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Kneževca, pet godina trpi vršnjačko nasilje od jedne grupe učenika, prošle godine je pokušao da izvrši samoubistvo tako što je hteo da se baci sa školske terase, a nedavno je završio u bolnici zbog stresa koji doživljava

Kurir.rs/Mina Branković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Brnabićkina devojka osvaja Hong Kong!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track