SKANDAL U LEBANU: Neposlušne odbornike SNS i SPS smenili na noćnoj sednici, policija im zabranila da uđu u zgradu
Foto: Youtube Printscreen

politički sukob

SKANDAL U LEBANU: Neposlušne odbornike SNS i SPS smenili na noćnoj sednici, policija im zabranila da uđu u zgradu

Srbija -

LEBANE - Skupština Opštine Lebane je na hitno zakazanoj sednici sa 16 odbornika, tokom noći smenila šest od 31 odbornika a skupštinsko obezbedjenje je zabranilo preostalim odbornicima da udju u zgradu koja je bila zaključana, potvrdjeno je danas agenciji Beta iz više izvora.

Na toj sednici šestoro "najneposlušnijih" odbornika iz vladajućih stranaka - četiri iz Srpske napredne stranke (SNS) i dvoje iz Socijalističke partije Srbije (SPS) zapravo je imenovano za opštinske većnike, bez svog pristanka.

"To je oproban metod rada ove lokalne samouprave i Skupštine jer kada se odbornik postavi za većnika on automatski gubi mandat. A oni će nas već na sledećoj sednici smeniti sa funkcija većnika, pa tako nećemo moći ni da provirimo u Skupštinu", kazao je agenciji Beta odbornik Mališa Kostić, koji se na prethodnoj skupštinskoj sednici izdvojio iz SPS-a i najavio samostalno delovanje.

On je to kazao prošle noći, pola sata posle ponoći, dok je vanredna skupštinska sednica još trajala iza zaključanih vrata, a jutros je održana redovna, zakazana pre nekoliko dana.

To šestoro odbornika je pokušalo da s pozivima udje na sednicu, ali dva pripadnika obezbedjenja im to nisu dozvolila rekavši da im je, kako se čuje na video-snimku na društvenim mrežama, "tako naredjeno".

Kasnije se saznalo da odbornici-većnici nisu smenjeni na jutrošnjoj sednici, ali smatraju da će se to desiti na narednoj.

"Smeniće nas, jer ako im nismo valjali kao odbornici, kako ćemo saradjivati u izvršnoj vlasti. Uostalom, ja sam vlasnik svog odborničkog mandata i niko nije smeo da mi ga oduzme", kazao je Kostić.

Smenjeni odbornici su danas podneli tužbu Upravnom sudu i najavili štrajk gladju ispred sedišta opštine.

Sve se to dogodilo svega nekoliko sati pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio novu fabriku u Lebanu.

Smenjeni odbornici sa još devet odbornika iz tri grupe gradjana su nameravali da na jutrošnjoj sednici Skupštine Lebana smene sadašnju vlast. Nedostajao im je samo jedan odbornik. To su juče popodne saznali predstavnici vlasti, pa su satima i jedna i druga strana jurile još jednog, ključnog odbornika. U toj trci pobedila je vlast.

Predsednik Skupštine opštine Lebane Srdjan Jović (SPS) rekao je agenciji Beta da je sednica zakazana po hitnom postupku kako bi se izabrao novi direktor Doma zdravlja, jer je prethodni podneo ostavku juče.

"Odbornci koji nisu prisustvovali sednici, nisu se odazivali na moje telefonske pozive, a jutros nisu mogli da udju na sednicu Skupštine jer nisu više odbornici", rekao je Jović.

Na pitanje zašto su postavljeni za većnike bez svog pristanka, on je kazao da pristanak nije potreban, već da po zakonu pravo predlaganja većnika imaju predsednik opštine i njegov zamenik.

Politička situacija u Lebanu je s malim prekidima turbulentna još od 2000. godine. Tadašnji predsednik opštine Gojko Marjanović je posle nekoliko decenija na vlasti smenjen "pučem" s nekoliko razbijenih glava.

U poslednje dve godine u Lebanu, koje ima oko 19.000 stanovnika tenzije su neprekidne, zbog kojih je pre mesec i po dana predsednik Opštine Zoran Ilić (SNS) podneo ostavku, a na njegovo mesto je imenovan mladi Ivan Bogadanović, zet poverenika SNS za Lebane, šefa odborničke grupe te stranke u lokalnoj skupštini i već 15 godina predsednika Regionalne privredne komore Gorana Jovića.

Pre nekoliko meseci jednoj odbornici je oduzet mandat tako što je najpre imenovana za većnicu, a potom je smenjena s te funkcije.

Predsednik lebanske skupštine je kazao da je ta odbornica izgubila spor pred Upravnim sudom i nije joj vraćen mandat.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! OVK ĆE PONOVO UBIJATI SRBE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track