Han: Žeželjev most važan projekat u Evropi
Foto: Beta

Han: Žeželjev most važan projekat u Evropi

Srbija -
Mostovi su obično simbol jer povezuju ljude, a samim tim imamo uslove za bolje razumevanje koje je preduslov za mirno društvo, rekao evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han

NOVI SAD - Evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han izjavio je u Novom Sadu da je izgradnja novog Žeželjevog mosta u tom gradu jedan od najvažnijih saobraćajnih projekata u Evropi.

Han je prilikom obilaska gradilišta budućeg mosta, čiju izgradnju Evropska unija pomaže sa 26 miliona evra, rekao da je jako srećan što će ovaj most uskoro biti povezan i sa autoputem.

"Mostovi su obično simbol jer povezuju ljude, a samim tim imamo uslove za bolje razumevanje koje je preduslov za mirno društvo. Zato sam veoma ponosan na izgradnju ovog mosta i kofinansiranje od strane EU jer je on simbol koji pokazuje kakav će faktor biti Srbija u budućnosti EU", rekao je Han.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da izgradnja novog Žeželjevog mosta govori o tome koliko je Srbiji važno integrisanje u evropsku porodicu naroda.

"Mi ovaj most finansiramo partnerski, EU sa jedne, a Grad Novi Sad i Pokrajina sa druge strane. Istovremeno ovaj most nas spaja sa zemljama EU jer će on na sebi nositi deo železničkog koridora 10 i spajati taj koridor", rekao je Pajtić.

Pajtić je dodao i da izgradnja mosta ima veliki i privredni značaj, ne samo za građane Novog Sada, nego i Vojvodine i Srbije, jer će rasteretiti saobraćaj i povezati železnički saobraćaj u zemlji.

"Ovaj most je u infrastrukturnom smislu jedan od naših najvećih poduhvata u proteklih nekoliko decenija", rekao je Pajtić.

Pre obilaska mosta, delegacija EU u Srbiji predvođena šefom Vensanom Dežerom posetila je Univerzitet u Novom Sadu, gde je obišla završne radove na izgradnji Naučno-tehnološkog parka.

Novi Žeželjev most nalazi se nadomak montažno-demontažnog mosta i po svojoj konstrukciji biće jedan od modernih građevinskih konstrukcija.

U dužini od 474 metra, širini većoj od 30 metara, sa dve pešačko-biciklističke staze i dve drumske i železničke saobraćajnice biće veći i duži od mosta Slobode.

Stari Žeželjev most srušen je tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, kada su srušena i dva preostala mosta preko Dunava u Novom Sadu.

Vlada Vojvodine i lokalna samouprava grada Novog Sada investiraće u ovaj projekat 12 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track