U SRBIJI TRENUTNO 4.300 MIGRANATA: Najviše u Krnjači, Obrenovcu, Adaševcima i Preševu
Foto: AP

izbeglička kriza

U SRBIJI TRENUTNO 4.300 MIGRANATA: Najviše u Krnjači, Obrenovcu, Adaševcima i Preševu

Srbija -

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je danas da je, prema UNHCR procenama, broj izbeglica i migranata u Srbiji u decembru ostao je gotovo nepromenjen u odnosu na prethodni mesec i iznosio je oko 4.300 lica, od čega je oko 4.000 smešteno u državne centre za azil i prihvatne centre.

Najviše izbeglica i migranata bilo je smešteno u centru za azil u Krnjači 772, prihvatnim centrima u Obrenovcu 690, Adaševcima 346 i Preševu 290, dok je najmanje boravilo u centru za azil u Tutinu i Banji Koviljači i prihvatnim centrima u Bosilegradu, Dimitrovgradu i Subotici, navodi se u saopštenju.

Do određenih pomeranja došlo je usled selidbe većine dece bez pratnje u Krnjaču i Obrenovac iz ostalih centara, dodaje Beogradski centar za ljudska prava.

Tokom decembra 497 stranaca izrazilo je nameru da traži azil u Srbiji, najviše namera za traženje azila izraženo je u policijskim stanicama - 466.

Među strancima je najviše bilo bilo državljana Pakistana 148, 147 državljana Irana, 90 Avganistanaca i 58 iz Iraka. Nameru da traže azil izrazile su i osobe iz Alžira, Albanije, Bangladeša, Egipta, Gane, Indije, Kube, Libije, Malija, Maroka, Moldavije, Nepala, Palestine, Sirije i Šri Lanke.

Od ukupnog broja tražilaca azila 407 je bilo muškaraca, a 90 žena.

Od tog broja 165 je bilo maloletno, od kojih je 10 bilo bez pratnje roditelja ili staratelja, navodi se u saopštenju. U skladu sa Zakonom o azilu tokom decembra registrovano je 29 tražilaca azila, i tom prilikom im je utvrđen identitet, obavljeno je fotografisanje i uzimanje otisaka prstiju.

Podneto je 28 zahteva za azil, a Kancelarija za azil obavila je 10 saslušanja.

U decembru Kancelarija za azil je donela jedno rešenje o dodeli supsidijarne zaštite za lice poreklom iz Nigerije. Kancelarija za azil donela je osam rešenja o odbacivanju zahteva za azil za devet državljana Avganistana, Iraka, Kameruna, Kine i Pakistana i tri rešenja o odbijanju zahteva za državljane Bosne i Hercegovine, Bugarske i Somalije, ukazuje Beogradski centar za ljudska prava.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track