(UZNEMIRUJUĆI FOTO) SLIKE KOJE SU ŠOKIRALE SRBIJU: 16 leševa kod Apatina, stradale ptice, lisica i pas
Foto: Drustvo Za Zastitu Pticu

za ovo treba jak želudac

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) SLIKE KOJE SU ŠOKIRALE SRBIJU: 16 leševa kod Apatina, stradale ptice, lisica i pas

Srbija -

Nakon intenzivne pretrage terena oko sela Svilojevo kod Apatina u četvrtak je otkriven novi pomor životinja, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Za svega nekoliko sati potrage kroz njive, pašnjake i nepristupačno rastinje pronađeno je 16 leševa otrovanih životinja, a među stradalim životinjama su opet strogo zaštićene vrste, navodi se u saopštenju.

"Pored mladog orla krstaša od pre nekoliko dana, danas smo pronašli i pet jedinki mišara, dve svrake, osam šakala, jednu lisicu i jednog psa. Na osam loacija pored sela pronađene su životinjske iznutrice i leševi kokoški koji su bili zatrovani, najverovatnije ilegalnim furadanom", rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U pomoć zaštitnicima ptica iz Srbije došle su kolege iz Mađarske sa timom specijalno obučenih pasa tragača.

foto: Društvo za zaštitu ptica Srbije

Psi Falko i Karlo pridružili su se predstavnicima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i JP "Vojvodinašume" u detaljnoj pretrazi terena.

"Malo je reći da smo šokirani prizorom. Okolina Svilojeva nažalost je naširoko poznato žarište stradanja životinja od trovanja, pa smo tako i ovaj put zabeležili ogromnu štetu nanesenu prirodi", rekla je Mišković.

foto: Društvo za zaštitu ptica Srbije

Opravdano se strahuje da leševa ima još i da su do sada pronađeni leševi samo deo ogromnog i užasnog trovačkog pohoda koji se godinama dešava oko ovog malog sela u zapadnoj Bačkoj. Inače je trovanje prepoznato kao glavna pretnja opstanku orla krstaša, i drugih ugroženih grabljivica koje redovno stradaju od otrova namenjenih vrstama koje ljudi smatraju štetočinama.

foto: Drustvo Za Zastitu Pticu

"Naša organizacija vodi projekat za zaštitu orla krstaša PannonEagle, te smo odgovorili na poziv partnera iz Srbije da dođemo u Svilojevo nakon što je tamo otkrivena otrovana ženka krstaša. Falko i Karlo su u ovakvim slučajevima potrebni kako bi se garantovao pronalazak svih izvora trovanja i stradalih životinja na lokalitetu. U Mađarskoj je čak i zakonski omogućen pretres objekata bez naloga na osnovu sumnje usled sumnje na posedovanje otrova kada ovi psi na to upućuju", kaže Deak Gabor iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode (MME - BirdLife Hungary).

foto: Društvo za zaštitu ptica Srbije

Od početka decembra 2016. zabeleženo je čak sedam slučajeva trovanja divljih životinja širom Srbije. Stručnjaci upozoravaju da nerešavanje ovih slučajeva i nekažnjavanje počinilaca predstavlja ogroman problem za stanje životne sredine u Srbiji, kao i realnu pretnju po bezbednost i zdravlje stanovništva, navodi se u saopštenju. Društvo ukazuje i da dve krivične prijave za trovanje nisu do sada rezultirale čak ni formiranjem optuženog predloga i traži da se stane na put svilojevskim trovačima i onima koji prodaju zabranjeno stedstvo u Apatinu i okolini.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ALARMANTNO! Pogledajte koliko dece u Srbiji godišnje oboli od raka?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja