Najnovije vesti

(FOTO) NIJE SAMO DO DECE: Leskovački nastavnici i roditelji prave pravilnik svog ponašanja
Foto: Južne vesti/B. Antić

jedinstveni pravilnik ponašanja koji će biti obavezujuć za sve škole

(FOTO) NIJE SAMO DO DECE: Leskovački nastavnici i roditelji prave pravilnik svog ponašanja

Srbija

LESKOVAC - Kako bi u školama stvorili što pozitivniju atmosferu za učenike i nastavnike, kao i za roditelje, ali i da bi uticali na prevenciju vršnjačkog nasilja, Gradski savet roditelja u Leskovcu pokrenuo je inicijativu za formiranje jedinstvenog pravilnika ponašanja koji će biti obavezujući za sve škole na teritoriji grada.

 

Najveća fokusna tačka ovog pravilnika biće prevencija vršnjačkog nasilja, ali i, kako objašnjava predsednica Gradskog saveta roditelja Nataša Kocić, učenje dece da poštuju druge, uvažavaju ličnosti, kako ostalih učenika, tako i nastavnika, pišu Južne vesti.

 

Neka od predloženih pravila koja se odnose na učenike tiču se disciplinovanog ponašanja kako u učionici i školskim prostorijama, tako i van škole, kaže Kocić, ali i pristojnog ponašanja prema drugovima i rešavanje problema razgovorima, a ne tučom.

foto: Stefan Jokić

- Jedinstvena pravila ponašanja važiće za sve škole na teritoriji grada i moraće da budu istaknuta na vidnom mestu u školi - kaže Kocić.

 

Osim pravila koja će važiti za učenike, pravilnikom će biti definisano i ponašanje roditelja, koji se ubuduće obavezuju da na roditeljske sastanke dolaze na vreme, da se primereno ponašaju prema nastavnicima, kao i da sa njima, ali i sa sopstvenom decom razgovaraju o eventualnim problemima.

Predloge o pravilima ponašanja dale su sve škole, na osnovu kojih će komisja sintezom doći do jedinstvenog pravilnika - objašnjava Kocić.

foto: Južne vesti/B. Antić

Univerzalna pravila važiće za sve, biće jednaka za sve i u njima neće biti privilegovanih. Pravilnik će biti obavezujući i za nastavnike, koji, prema predloženom, neće praviti razliku među učenicima i roditeljima, ali će i pomoći roditeljima u rešavanju razmirica i problema koji nastaju u odnosu između samih učenika, ali i u odnosu roditelj-dete.

foto: Marina Lopičić

Zbog toga će, kako kažu, Gradski savet roditelja, ubuduće organizovati adekvatna obučavanja roditelja, u smislu komunikacije sa sopstvenom decom, a sve kako bi se preventivno delovalo na nasilje i neadekvatno ponašanje dece.

 

Inače, Gradski savet roditelja oformljen je krajem prošle godine i njega čine po 2 do 3 predstavnika iz 12 srednjih, 25 osnovnih i jedne predškolske ustanove sa teritorije grada Leskovca.

 

(Kurir.rs/Južne vesti/B. Antić/Foto: Južne vesti/B. Antić)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NAJORIGINALNIJI MATEMATIČKI ODGOVOR!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...