Najnovije vesti

NOVOSAĐANI POZVANI DA IMENUJU NOVI MOST: Evo koja su imena trenutno u igri
Foto: Beta/Dragan Gojić

akcija

NOVOSAĐANI POZVANI DA IMENUJU NOVI MOST: Evo koja su imena trenutno u igri

Srbija

Iako su dva luka novog železničko-drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu već spojena, most i dalje nema svoj zvanično ime, pa je njegov projektant Aleksandar Bojović na forumu "NSBuild" predložio da celokupna javnost predloži i da se izglasa najbolje rešenje za ime mosta.

 

Projektant novog mosta, koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Žeželjevog, izneo je neke od predloga za ime novom mostu, poput Milutin Milanković, Jovan Jovanović Zmaj, Mileva Marić, Svetozar Miletić, Laza Kostić i Miroslav Mika Antić, dok je Fondacija "Novi Sad 2021" predložila da Bojovićeva građevina ponese ime "Most Nade".

 

Na forumu je moguće glasati za neke od tih predloga, ali je javnost pozvana da iznese i druge predloge za koje bi se moglo glasati. Bojović je predočio da mostovi ne bi trebali da nose imena po svojim projektantima, kako je bio slučaj baš sa železničko-drumskim mostom u Novom Sadu koji je nosio ime po svom idejnom tovrcu Branislavu Žeželju.

 

On je inače skrenuo pažnju da novi most neće ni po čemu ličiti na stari.

"Pretpostavke kao one da novi most predstavlja repliku starog, ili da je jedina razlika u tome što što će po dva luka na obodima mosta umesto od betona sada biti od čelika nisu tačne i povređuju sve njegove stvaraoce, projektante i graditelje, implicitno ih prikazujući kao prepisivače već viđenog, naveo je Bojović za Tanjug.

 

Kako je objasnio most će se po svemu razlikovati u odnosu na stari, osim po tome što će pripadati vrsti lučnih mostova.

Inače , kako je najavila ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović železnički saobraćaj na tom mostu biće u funkciji od marta,a sve prilazne saobraćajnice za drumski saobraćaj t, biće završene tri meseca po puštanju železničkog saobraćaja u funkciju.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Beta/Dragan Gojić

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...