Najnovije vesti

ŠABAČKA SABORNA CRKVA NAJMODERNIJA U SRBIJI: Uveli aparat koji niko nema, evo o čemu je reč
Foto: Printscreen Google Maps

digitalizacija ušla u pravoslavnu crkvu

ŠABAČKA SABORNA CRKVA NAJMODERNIJA U SRBIJI: Uveli aparat koji niko nema, evo o čemu je reč

Srbija

ŠABAC - Saborna crkva svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu dobila je elektronski brojač posetilaca. Kamera beleži svakog vernika koji uđe u hram, a njihov broj se objavljuje na bilbordu ispred bogomolje.

 

Digitalizacija koja je ušla u sve pore savremenog života stigla je tako i u pravoslavnu crkvu. Na bilbordu ispred šabačke crkve, dok se menjaju slajdovi, dominira natpis “20.134 vernika posetila šabačku crkvu o Božiću 2018. godine”.

 

Do podatka koliko je Šapčana bilo u crkvi za Božić došao je “brojač vernika” postavljen na ulazu u hram. Kamere na obe ulazne kapije identifikuju svakog vernika i taj signal se elektronski beleži. Broj vernika koji poseti crkvu kasnije se objavljuje na bilbordu. Modernizacija je jedan od razloga, kažu kreatori ove ideje, a drugi statistika koja koristi sveštenstvu.

 

foto: Printscreen Google Maps

 

"Suština je da mi sveštenici znamo ko smo i šta smo. Drugo, da znamo svoj narod, zašto, koliko i kojim danima dolazi u crkvu i kako izražava svoju veru. Te kamere samo broje i identifikuju “crne tačkice”, ne registruju lice", objašnjava protođakon dr Ljubomir Ranković.

 

Na ideju su došli kada su videli da posle uređenja porte šabačka Saborna crkva privlači sve veći broj posetilaca. Rekordnu posetu brojač vernika zabeležio je u decembru, kada je crkvu posetilo više od 50.000 ljudi. 

 

Brojač ne odmara ni crkvenim praznikom ni radnim danom. Iz crkve poručuju da rad nije greh sve dok ne počnemo njime da se hvalimo, što često nije bogougodno delo.

 

(Kurir.rs/Blic/Foto: Printscreen Google Maps)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(КУРИР ТВ) ЦРКВА СВЕТОГ МАРКА! Богородичин мозаик највећи на свету!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...