NOVO ZA MAME LOZNIČKIH BEBA: Prijava za dodatak elektronski, još iz porodilišta!
Foto: Beta/Milan Obradović

Bebo, dobro došla na svet

NOVO ZA MAME LOZNIČKIH BEBA: Prijava za dodatak elektronski, još iz porodilišta!

Srbija -

BEOGRAD - Majke novorođenčadi u Loznici za roditeljski dodatak mogu da se prijave u potpunosti elektronski iz porodilišta, pošto se sistemom "Bebo, dobro došla na svet" omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijava prebivališta i zdravstvenog osiguranja.

Ovaj elektronski sistem prijave startovao je prvi put pre četiri dana u opštini Zrenjanin, dok je od decembra meseca dostupan i u Leskovcu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U narednom periodu ova usluga biće omogućena u Beogradu i Smederevu, a do kraja septembra i u preostalim lokalnim samoupravama u Srbiji.

foto: AP/Ilustracija

Procenjuje se da će je koristiti oko 80 odsto roditelja, kojima će uštedeti dodatnih 150.000 sati.

Prva faza informacionog sistema "Bebo, dobro došla na svet", roditeljima je već uštedela 400.000 sati, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje. Usluga je besplatna i namenjena je roditeljima tek rođenih beba, kojima je vreme posebno važno.

Prijava za roditeljski dodatak u okviru informacionog sistema "Bebo, dobro došla na svet", veoma je jednostavna i zahteva svega nekoliko minuta.

foto: Fonet/Ilustracija

Nakon što se majka, državljanka Republike Srbije sa prebivalištem u Loznici, Leskovcu ili Zrenjaninu, u ovoj fazi projekta, u porodilištu izjasni da želi svoje dete da prijavi elektronskim putem, zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta. Zahtev za roditeljski dodatak podnosi se istovremeno. Ime deteta moguće je uneti i na jezicima manjina.

Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ počeo je sa radom u aprilu 2016. godine sa ciljem da roditeljima olakša prve dane života deteta – omogući im da za 15 minuta, besplatno i elektronski završe administrativne poslove.

foto: Fonet

Putem ove usluge, kako se navodi, do sada je prijavljeno više od 80.000 beba, a roditelji su u više od 64.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu „sve na jednom mestu“ i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Beta/Milan Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track