VELIKI POŽAR U ZMAJEVU: Celu noć gorelo 200 tona sirovine za pelet, šteta veća od 50 000 evra, vatra možda podmetnuta
Ilustracija, Foto: Profimedia

tragedija za porodicu pilipović

VELIKI POŽAR U ZMAJEVU: Celu noć gorelo 200 tona sirovine za pelet, šteta veća od 50 000 evra, vatra možda podmetnuta

Srbija -

U ponedeljak, oko 23 časa, iz nepoznatih razloga u Stražilovskoj ulici, na šezdesetak metara od prvih zmajevačkih kuća, došlo je do velikog požara u kojem su u potpunosti izgorele dve velike kamare sa 200 tona balirane stabljike soje.

Više od 10.000 bala bilo je uskladišteno kao sirovina za proizvodnju ogrevnog peleta, što je jednogodišnja baza za rad privatne firme „Zmaj Pelet“, vlasništvo porodice Pilipović iz Zmajeva, preduzetnice Sanje Pilipović.

foto: Profimedia

Požar su prvi primetili ljudi iz obližnjih kuća koji su odmah obavestili Vatrogasnu jedinicu u Vrbasu, policiju i porodicu Pilipović. Do dolaska vatrogasaca meštani su pokušavali da gase, ali vatra se ekspresnom brzinom rasplamsavala, tako da nisu mogli ništa da urade.

Policija i vatrogasci su u rekordnom vremenskom roku stigli na lice mesta. Vatrogasci sa troje vatrogasnih vozila odmah su počeli sa gašenjem plamena koji se uzdizao preko dvadeset metara u visinu. Požar je bio tako veliki da su ga vatrogasci, kako kažu, videli već sa mosta na izlazu iz Vrbasa prema Bačkom Dobrom Polju. Pokušali su sa gašenjem ali su uspeli da priđu samo na tridesetak metara od vatre koja je iz trenutka u trenutak bila sve veća.

Procenili su da ne mogu spasiti ništa od zapaljene soje, već su se okrenuli obezbeđivanju kuća i objekata u neposrednoj blizini. Vatrogasci su rekli da je prava sreća što nije bilo vetra koji bi plamen proširio na druge objekte.

foto: Profimedia

„Imamo registrovanu firmu za proizvodnju peleta „Zmaj Pelet“ a balirana soja bila je na našoj zemlji, jer imamo registrovano i poljoprivredno gazdinstvo“, kaže Mile Pilipović, najstariji član porodice koja se potpuno okrenula ovom poslu.“

Najangažovaniji su mlađi članovi porodice, sin i snaja, koji žele da ostanu na selu, a od ove godine i samostalnim radom da obezbeđuju egzistenciju za sebe i svojih dvoje dece.

"Ovo je za nas tragedija. Nikome se nismo zamerili u selu i ne znam ko je mogao ovako nešto da nam uradi. Mašine za proizvodnju peleta smo uzeli na kredit, a ovim činom izgubili smo svaku mogućnost za posao u koji smo uložili sve što smo imali. Neko nas je zaustavio na samom početku, a planirali smo u dogledno vreme i da proširimo proizvodnju, da zaposlimo još ljudi, naših sugrađana, jednostavno nas je neko ugasio na samom početku.“

foto: Profimedia

U požaru niko nije stradao, naneta je velika materijalna šteta koja se u prvom momentu procenjuje na oko 50.000 evra, a vatra je porodicu Pilipović bacila na ivicu životne egzistencije. Policija je napravila zapisnik, istraga je u toku, a vatrogasci su tek pred zoru bili u mogućnosti da gase i saniraju užarene ostatke zgarišta.

(Kurir.rs/Dnevnik.rs, L. Kiš)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track