U KNJAŽEVCU POČEO SA RADOM CENTAR ZA DIJALIZU: Pacijenti putovali 100 kilometara do lekara, sada mogu da odahnu
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

spas za pacijente

U KNJAŽEVCU POČEO SA RADOM CENTAR ZA DIJALIZU: Pacijenti putovali 100 kilometara do lekara, sada mogu da odahnu

Srbija -

KNJAŽEVAC - Bubrežni bolesnici knjaževačke opštine kojima dijaliza održava život konačno mogu da odahnu.

U Knjaževcu je počelo sa radom Odeljenje za dijalizu, tako da oboleli neće više morati da prevaljuju do 100 kilometara do Zaječara i nazad rdi ove intervencije. Sada u svom mestu dobijaju zdravstvenu pomoć po najvišim evropskim standrdima

"Novootvoreno odeljenje spasilo je neke pacijente putovanja i do 100 kilometara do Zaječara i nazad obzirom da su sela opštine Knjaževac razuđena. Dijaliza se vrši tri puta nedeljno i traje od četiri do pet sati. U knjaževačkoj opštini imamo 26 pacijenta kojima dijaliza održava život, ali zbog malih kapaciteta trenutno radimo u jednoj smeni, sa manjim brojem pacijenata, dok su ostali i dalje upućeni na Zaječar", kaže profesor dr Vidojko Đorđević, internista nefrolog.

Knjaževačka bolnica očekuje dobijanje većeg aparata koji bi omogućio da se u jednom navratu dijalizira sedam do osam pacijenata, što bi značilo da će svi pacijenti sa teritorije ovog grada biti zbrinuti.

"Trenutno imamo oko 150 bubrežnih bolesnika koji će u dogledno vreme morati na dijalizu. U planu nam je da 13 pacijenata stavimo na listu čekanja za presađivanje bubrega", kaže profesor dr Đorđević.

(Kurir.rs/S.A.B./Foto: Dado Đilas, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track