PREMIJERKA HVALI LESKOVAC: Grad je primer za investicije i dobro poslovanje
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

obilazak i preduzeća za proizvodnju džakova

PREMIJERKA HVALI LESKOVAC: Grad je primer za investicije i dobro poslovanje

Srbija -

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je danas Leskovac i navela da je ovaj grad primer odgovorne i dobre lokalne samouprave koja privlači veliki broj stranih investicija, ali i pruža dobre uslove za poslovanje domaćih preduzeća.

Premijerka je istakla da je Leskovac sertifikovan kao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, što je, kako kaže, visok standard za Srbiju i za ceo region.

"Prošla je verifikaciona komisija, a u standardima je postignuto više od 90 odsto. Drago mi je da vidim da se rad na standardima nastavlja, kako bi Leskovac nastavio da bude povoljno poslovno okruženje", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Leskovac "fantastičan" primer za privlačenja stranih direktnih investicija, i kao primer navela fabrike Falke, Juru i druge koje posluju u ovom gradu.

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

"Prošla 2017. godina je bila najbolja godina do sada u privlačenju direktnih stranih investicija, bez ikakvih privatizacija. Privukli smo 2,6 milijardi evra investicija, a ako uspemo da pojačamo i podršku porodičnim kompanijama, malim preduzećima, domaćim firmama, imaćemo drugačiji rast", ukazala je premijerka.

Dodaje, da je sa lokalnim liderima danas posebnu pažnju posvetila porodičnim firmama, domaćim malim i srednjim preduzećima.

"Leskovac je i primer za porodične firme. Danas sam obišla firmu 'Bane komerc' koja je potpuno porodična i ima pogon na više od 7.000 kvadrata. Domaće firme su važne, jer vuku ceo lokalni ekonomski razvoj", navela je ona.

Govoreći o projektima koje je obišla u Leskovcu, Brnabić je istakla da je u saradnji sa vladom Srbije rekonstruisana Infektivna klinika u okviru opšte bolnice za šta je uloženo oko 45 miliona dinara.

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Dodaje, da su u Leskovcu sprovođeni i projekti u oblasti sporta, zaštite životne sredine i školstva i navodi da je u tom gradu rekonstruisano nekoliko škola, ali da su u pripremi projekti za obnovu i ostalih škola.

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Potom će u gradskoj kući razgovarati sa rukovodstvom grada Leskovca, a nakon toga u Leskovačkom kulturnom centru posetiti izložbu originalnih grafika slavnog umetnika Salvadora Dalija gde će se, kako je najavljeno, obratiti novinarima.

"Mi smo zajedno sa EU u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda uložili nekih 10,5 miliona evra. Gradimo i kolektor za čiju izgradnju je vlada uložila 600 miliona dinara, sad očekujem Sporazum o saradnji sa našim holandskim partnerima i da krenemo da radimo taj koletor u Leskovcu, i završimo u što kraćem roku", rekla je Brnabić.

Ona je ukazala je da je Leskovac lokalna samouprava koja ulaže dosta u kulturu i izrazila zadovoljstvo što je danas prisustvovala grafičkoj izložbi Salvadora Dalija koja se održava u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra.

Premijerka je podsetila i da Leskovac ima međunarodni festival filmske režije "Lajf", koji je, kako kaže, primer kako bi lokalne samouprave i Vlada trebalo da rade na decentralizaciji kulture.

Brnabić se osvrnula i na rekonstrukciju trga u Leskovcu rekavši da je za popločavanje i mobilijar izdvojeno 140 miliona dinara, a da će zajedno sa parkom ukupna cifra obonove trga biti 250 miliona dinara.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track