LEDENO JUTRO NA PEŠTERU: U Sjenici jutros minus 23 stepena, u Karajukića bunarima minus 26
Foto: Zoran Šaponjić

Sibir u Srbiji

LEDENO JUTRO NA PEŠTERU: U Sjenici jutros minus 23 stepena, u Karajukića bunarima minus 26

Srbija -

SJENICA - Ledeno jutro osvanulo je na Pešterskoj visoravni. Tokom noći temperatura se u samom gradu spustila do minus 23 stepena, do osam sati "otoplilo" je do minus 19, dok je u Karajukića bunarima, na drugom kraju visoravni temepratura jutros pala na minus 26 stepeni.

- Ovo je drugi najhladniji 1. mart u Sjenici od kako se ovde meri temperatura. Zabeleženo je u našim knjigama da je 1. marta 1965. godine u Sjenici bilo minus 25 stepeni - kaže Fadil Mahmutović, rukovodilac Meteorološke stanice u Sjenici.

foto: Fonet

Po njegovim rečima, noć je na visoravni bila tiha, vedra, što su uz priliv ledenog vazduha sa severa kontinenta klasični uslovi za izuzetno niske temperature.

- Dolazi do klasične temperaturne inverzije. Vazduh se hladi na okolnim planinama, a onda se, pošto je teži, spušta u sjeničku kotlinu i zbog toga je u

Sjenici jutros ovako hladno - kaže Mahmutović.

- Jutro je ledeno, jedno od najhladnijih ove zime, ali, borimo se. Ova zima je osetno toplija no prošlogodišnja kada je temperatura padala i ispod minus 30 stepeni - kaže Radoje Kuč, meštanin sela Dolići na Pešteru.

(Kurir.rs/Z. Š./Foto: Z Šaponjić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZAGLAVLJENI STE U SNEGU?! Ovo su pet svari koje morati imati uz sebe u toj situaciji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track