Najnovije vesti

POŽAREVAC: Nevakcinisana deca ne mogu u vrtiće
Foto: AP/Ilustracija

ovaj grad prijavio je epidemiju malih boginja

POŽAREVAC: Nevakcinisana deca ne mogu u vrtiće

Srbija

POŽAREVAC - U Požarevcu je prijavljena epidemija malih boginja, a predškolska ustanova "Ljubica Vrebalov" zabranila je dolazak dece koja nisu vakcinisana, a nemaju potvrdu izabranog lekara.

Direktor predškolske ustanova "Ljubica Vrebalov" Marija Bajić rekla je za požarevački Radio Boom 93 da roditelji mogu da donesu potvrdu lekarskog tima da su deca privremeno ili trajno izuzeta iz procesa vakcinacije zbog mogućih kontraindikacija.

"Jutros su nam roditelji donosili potvrde. Uglavnom su to deca koja trenutno ne mogu da se vakcinišu", rekla je Marija Bajić.

foto: Shutterstock

Podaci o vakcinalnom statusu dece prikupljeni su ranije, te su roditelji telefonom obavešteni da ne dovode nevakcinisanu decu u vrtić bez potvrde.

Marija Bajić kaže da je nakon prijavljene epidemije morbila doneta odluka da

se zabrani dolazak nevakcinisane dece u vrtić.

"Morali smo da reagujemo i doneli smo odluku u dogovoru sa Zavodom ; za javno zdravlje i dečijim ; dispanzerom. Mi ovde u vrtićima imamo više od 2.000 dece", navela je Marija Bajić.

Juče je prijavljena epidemija malih boginja na teritoriji Požarevca.

Laboratorijskom potvrdom sa Instituta Torlak, od malih boginja u Požarevcu obolele su četiri osobe: dvoje dece uzrasta jedne i dve godine koja nisu bila vakcinisana i dve starije osobe od 35 i 42 godine nepoznatog vakcinalnog statusa.

Načelnica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje dr Vera Kostić Joković navodi da su obolele osobe u dobrom zdravstvenom stanju i nalaze se na kućnom lečenju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: LEDENI DANI U SRBIJI! Evo kada će biti toplije?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...