TOPOLA NA NOGAMA: Građani protestovali zbog odluke o prodaji zadužbine kralja Petra
Foto: Printscreen

Odluka opštinske vlasti o prodaji placa izazvala veliku buru

TOPOLA NA NOGAMA: Građani protestovali zbog odluke o prodaji zadužbine kralja Petra

Srbija -

Odluka opštinskih vlasti da se u okviru odluke o izgradnji Kružnog toka izmeni Plan detaljne regulacije i stavi na prodaju deo zemlje koja pripada državi, izazvala je veliko nezadovoljstvo i proteste građana.

foto: Printscreen

Plac od 60 ari u centru opštine pripada Domu Zdravlja, a državi je ostavio Kralj Petar Prvi Karađorđević svojim testamentom. U njemu je definisano da se plac predaje državi „koliko god i bolnica i plac budu državni“, a u slučaju promene- imanje se vraća zadužbini.

foto: Printscreen

Pored građana i opštinski odbor Srpske napredne stranke izneo je stav da se na delu placa Doma zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli ne menja namena, da se objekti ne ruše i da se ne prodaje zemljište za uslužne delatnosti i najavljuje žestoku političku borbu kako bi se sprečila „sramotna politička odluka oko izmena Plana detaljne regulacije „Kružni tok-Topola 1“.

- Ovim se poništava testament Kralja Petra Prvog . Niko nije protiv izgradnje kružnog toka, ali jeste protiv prodaje zemlje koja sa njim nema nikakvih dodirnih tačaka - kaže Igor Petrović, generalni sekretar SNS u Topoli i odbornik.

foto: Printscreen

On ističe da se neće dozvoliti prodaja i rušenje dela Doma zdravlja i narušavanje istorijskog kompleksa, jer je reč o čuvanju tradicije, istorije i identiteta Topole .Cilj protesta je da se potpisivanjem peticije prikupi pet odsto potpisa od upisanih glasača kako bi se odbornici naterali da preispitaju svoju odluku. Dok se to ne dogodi protesti i šetnje će biti organizovani.

- Mi već dve godine zadržavamo gospodu odbornike da ne završavaju sednice za desetak minuta, ne vodeći računa kakve odluke donose, niti za šta glasaju. Mnogi od njih i ne pročitaju materijal. Kada neko klimne glavom oni podižu ruke - kaže odbornik Mirko Jevtić, jedan od inicijatora protesta ispred Građanske inicijative i odbornik.

foto: Printscreen

Njegov kolega iz odborničkih redova Novica Đoković kaže da je ovo čudna odluka opštinskih vlasti i da prostor na kome se nalazi plac može da se pametnije iskoristi. Primer je izgradnja Centra i bolničkih soba za rehabilitaciju bolesnika posle srčanih operacija, kakvih nema u okolini a dobar primer je Niška banja .

foto: Printscreen

- Izgleda da je istina što priča narod da je plac odavno prodat a da sada samo to treba zakonski pokriti. Sada se menjaju odluke i dopisuje da se zemljište treba prodati, ili je već prodato pa sada samo to još treba i dokumentovati. Zar ćemo dozvoliti da nam deca sa fakultetskim diplomama budu prodavci u nekom tržnom centru kada se izgradi. U trenutku kada ljudi odlaze iz Topole, a seoske škole nam se gase - kaže Đoković.

foto: Printscreen

Predsednik opštine Dragan Živanović, ali ni praktično prvi čovek Topole Dragan Jovanović, narodni poslanik ovde vladajuće Bolje Srbije i predsednik Skupštine u lokalnom parlamentu, protiv koga je usmeren bes naroda na protestima ,nisu se oglašavali ovim povodom. Naredni termin izlaska na ulice, rekli su nam organizatori, biće zakazan narednih dana.

TESTAMENT KRALJA PETRA I

"Polazeći u rat protiv Austrijanaca i nemajući vremena da potanko obrađujem nasledstvo svog imanja, ja ostavljam papire i gotov novac mojoj deci, Aleksandru, Đorđu i Jeleni. Oni će to podeliti na troje među sobom bratski. Imanje u zemljištu u Beogradu pripada nasledniku prestola Aleksandru, kao i crkva na Oplencu, kod Topole. Crkva postaje kao zasebno pravna ustanova pod imenom „Zadužbina kralja Petra“. Kralj će se svakad starati o zadužbini, a ostali članovi doma imaju pravo, po odobrenju kraljevom, uživati u toj zadužbini. Bolnica koju podižem u Topoli, predaje se državi na upotrebu dokle god bude bolnica državna. Ako se namera bude promenula, mesto se vraća zadužbini.

Grlim srdačno moju dragu decu i preporučujem im mir i ljubav.

Kragujevac

18.novembar 1914

Petar".

(Kurir.rs/D.Ilić/Foto: Printscreen/RTVŠ)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track