Najnovije vesti

ŽIVOT U JEDINOM SRPSKOM ZATVORU BEZ REŠETAKA: Evo čime se sve bave zatvorenici u ćuprijskom KPZ
Foto: Youtube Printscreen

U ovom zdanju kaznu izdržava 200 ljudi

ŽIVOT U JEDINOM SRPSKOM ZATVORU BEZ REŠETAKA: Evo čime se sve bave zatvorenici u ćuprijskom KPZ

Srbija

ĆUPRIJA - U Kazneno popravnom zavodu (KPZ) u Ćupriji, ustanovi otvorenog tipa u kojoj zatvorske kazne izdržava oko 200 ljudi, organizuju mnogobrojne kulturne manifestacije, a Zavod ima i svoj list "Perspektiva" koji uređuju zatvorenici.

foto: Youtube Printscreen

Kulturni sadržaji su raznovrsni, od likovnih izložbi, izložbi istorijskih dokumenata, nastupa pisaca i KUD, likovnih kolonija i gostovanja muzičkih grupa, promocije knjiga...Kada toga nema, što je retko, osuđenici idu u Ćupriju na ovakve događaje, izjavio je upravnik KPZ Vladica Božilović.

foto: Youtube Printscreen

U Zavodu radi i Škola crtanja koju vodi akademski slikar Petar Đorđević, a vrši se i opismenjavanje onih koji to nisu naučili pre dolaska u zatvor. Tu su i redovni susreti sa korisnicima usloga Gerontološkog centra u Jagodini kao "deo ideje o zajedničkom prevazilaženju osećanja otuđenosti i izolacije".

foto: Youtube Printscreen

Slikar Đorđević, koji u KPZ izdržava kaznu i stvara, ali i izlaže u Ćupriji i ispred Zavoda učestvuje na likovnim kolonijama u drugim mestima, za zatvorski list kaže da su kulturne manifestacije dobra ideja za rehabilitaciju ličnosti.

To istovremeno, ističe on, govori o nama kao zajednici koja misli na ljude, kao i Upravi KPZ koja tim gestom pokazuje da iskreno brine o našoj resocijalizaciji.

Đorđević je na 22. Likovnoj koloniji "Elan" u Somboru predstavljao KPZ Ćuprija i osvojio prvu nagradu za rad posvećen belgijskom nadrealisti Rene Magritu.

foto: Youtube Printscreen

Osuđenici su redovni posetioci izložbi Muzeja u Ćupriji, obično u grupama od 20 i 30 osuđenika, a bili su na izložbi slika Nadežde Petrović, izložbi arhivske građe o Kazneno popravnim zavodima u Srbiji, izložbi radova primenjenog umetnika Momčila Trajkovića i drugih, naveo je Božilović.

U KPZ, poslednjih pet meseci, bile su izložbe filmskog plakata "Bioskop 1941-1945", izložba slika Društva "Kablovi", izložbu dokumenata o Srpsko - turskim ratovoma 1876-1878. godine", a dogovorena je i izložba slika Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine.

Osuđenici su u KPZ prisustovali i promociji knjige "Srce u kamenu" Saše Savovića, koja govori o spomenicima krajputašima i usamljenim nadgrobnicima.

Gostovalo im je KUD "Kablovi" iz Jagodine, Škola za muzičke talente

Ćuprije, bend "Black Betty" iz Paraćina, pisci iz Jagodine i Pomoravlja...

Na prozorima KPZ na Adi u Ćupriji, oko šest kilometara od centra grada, nema rešetaka.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube Printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...