JAČANJE BRATSKIH VEZA: Vranjska Gimnazija dobila Ruski kutak
Foto: T.S.

SVEČANOST

JAČANJE BRATSKIH VEZA: Vranjska Gimnazija dobila Ruski kutak

Srbija -

U Gimnaziji Bora Stanković u Vranju otvoren je Ruski kutak. Episkop vranjski gospodin Pahomije najpre je sa sveštenstvom osveštao prostor Ruskog kutka. Otvaranju Ruskog kutka, prisustvovali su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i predsednik Skupštine dr Dejan Tričković. Na ulazu u kabinet gradonačelnik dr Slobodan Milenković i direktorka Gimnazije “Bora Stanković” Suzana Mišić Stanković otkrili su ploču novog prostora posvećenog, kulturi, istoriji, književnosti, ruskog naroda i neraskidivim vezama Srbije i Rusije.

foto: T.S.

,,Otvaranje Ruskog kutka u jednoj od najstarijih gimnazija u Srbiji, samo je nastavak viševekovne tradicije i bliske veze dva bratska naroda. Ovaj novi prostor za promociju ruske kulture, ujedno će biti i odeljenje koje će našim đacima pružiti moderniji pristup u edukaciji i savlađivanju bogatog gradiva, čime će trasirati put za dalje napredovanje na ličnom polju. Ne treba da zaboravimo da se veliki broj Srba, naših predaka školovao upravo u Rusiji, a otvaranje ovog kutka možemo posmatrati kao početak sveobuhvatne saradnje u mnogim oblastima”, kazao je gradonačelnik.

foto: T.S.

On je istakao da će sadržaj koji će biti dostupan učenicima kao i literatura sa delima svetskih klasika među kojima su i savremeni ruski pisci povezivati dva naša bratska naroda.

foto: T.S.

“Tako će učenici iz Vranja moći da razmenjuju iskustva sa svojim vršnjacima iz Rusije . Grad Vranje ponosi se ogromnim brojem vredne, uspešne i talentovane dece i drago mi je što će ovako imati mogućnost da se dodatno usavršavaju, jer je obrazovanje siguran put do njihovog ličnog napretka, ali i modernog i razvijenog društva”, istakao je Milenković.

foto: T.S.

Direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković zahvalila se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. ,,Kutak je prostor gde će živeti jedna mladost, gde će se generacije učiti i vaspitavati i težiti negovanju pravih vrednosti,”, rekla je direktorka Mišić Stanković.

foto: T.S.

Svečanosti je prisustvovalo trideset učenika iz ruskog grada Belgorada. U programu je nastupio i hor Gimnazije ,,Bora Stanković”. Na svečanosti su dodeljene zahvalnice sponzorima koji su pomogli otvaranje Ruskog kutka.

(Kurir.rs/T. Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track