SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U KRAGUJEVCU: 40 poslodavaca nudi 350 radnih mesta
Ilustracija, Foto: Profimedia

ponuda

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U KRAGUJEVCU: 40 poslodavaca nudi 350 radnih mesta

Srbija -

Više od 40 poslodavaca iz Šumadijskog okruga ponudilo je oko 350 radnih mesta na Sajmu obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i inovacija koji se održava danas i sutra u Kragujevcu.

Najveće interesovanje vlada za ponudu kompanije "Milanović inženjering" koju je nedavno preuzeo nemački Simens.

Za nepunih pola sata od otvaranja Sajma na štandu "Milanović inženjeringa" primljeno je više od 150 biografija.

Ta kompanija traži mašinske inženjere, bravare, zavarivače i CNC operatere. Predstavnici kompanije kažu da se uglavnom prijavljuju zainteresovani koji imaju iskustva u tim zanimanjima, ali je primetno i da je dosta onih koji su spremni za dodatne obuke ili prekvalifikacije.

Poslove nude i Berteks textile, magneti Mareli, Gorenje MDM, Forma ideale, Grah automotive iz Batočine, Peštan i Bekament iz Arandjelovca, Wacker Neuson.

Najviše slobodnih mesta na sajmu ima za mašinska i metalska zanimanja, od trećeg do sedmog stepena stručne spreme, ali su u ponudi i radna mesta za diplomirane ekonomiste, prodavce, šivače, krojače, stolare.

Na teritoriji Šumadijskog okruga na kraju februara ove godine bilo je 31.696 nezaposlenih, dok je u Kragujevcu 19.948 nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. U odnosu na isti period prošle godine u Kragujevcu je smanjen broj nezaposlenih na tržištu rada kada je bilo 22.088 ljudi bez posla.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je rekao novinarima u Kragujevcu da se prošle godine zahvaljujući sajmovima zapošljavanja Srbiji zaposlilo 15.000 ljudi.

"To je zadovoljavajući rezultat, a postiže se i još jedan efekat na sajmovima - aktivacija radne snage i direktno povezivanje poslodavaca i nezaposlenih lica", rekao je Martinović.

U 2017. je na ukupno 70 sajmova zapošljavanja u Srbiji bilo oko 60.000 nezaposlenih i više od 2.000 poslodavaca.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track