Krušik Akumulatori otpustio radnike zbog štrajka
Foto: KURIR

Krušik Akumulatori otpustio radnike zbog štrajka

Srbija -
Takav potez menadžment fabrike pravda činjenicom da ta firma odlukama Vlade Srbije iz decembra 2009. i jula 2011. godine obavlja delatnost od posebnog značaja za odbranu države

VALJEVO - Poslovodstvo privatizovane fabrike Krušik Akumulatori je zbog štrajka otpustilo 20 radnika, a 34 su na spisku za otpuštanje, rekli su sindikalni čelnici.

Takav potez menadžment fabrike pravda činjenicom da ta firma, čiji je vlasnik Euro Balkan korporacija, "odlukama Vlade Srbije iz decembra 2009. i jula 2011. godine obavlja delatnost od posebnog značaja za odbranu države" i da njeni radnici nemaju prava na štrajk.

Predstavnici sindikata u Krušik Akumulatorima su, međutim, rekli da nikada nisu dobili obaveštenje o tome da je fabrika proglašena za firmu od posebnog značaja za odbranu države, niti ih je poslodavac na to upozorio kada je najavljen štrajk.

Taj dokument sa navodnom odlukom Vlade Srbije nije objavljen u Službenom glasniku, a vlasnici preduzeća su, kako tvrdi fabrički sindikat, rekli da ne mogu da ga dostave sindikatu i radnicima jer se vodi kao "strogo poverljiv".

Predstavnici sindikata u Krušik Akumulatorima Zoran Solunac, Zoran Mijatović i Brana Milinković su rekli da ne spore da je fabrika imali taj status dok je bila u sastavu HK Krušik, koja je vojna fabrika, ali su začuđeni što je "stranac, državljanin Velike Britanije, na čelu firme od posebnog značaja za odbranu druge države".

Generalni direktor Krušik Akumulatora je Kristofer Čarls Baters, a zaposleni u toj firmi od sredine marta štrajkuju po jedan sat dnevno zbog nepoštovanja obaveza poslodavca prema radnicima iz ugovora o radu.

Sindikalci su precizirali da je osnovni razlog za nezadovoljstvo neisplaćene zarade i neuplaćeni porezi i doprinosi, pa najavljuju generalni protest.

Od Agencije za privatizaciju zatraženo je poništavanje kupoprodajnog ugovora i zbog toga što je kontrolom naloženo ispravljanje nedostataka.

Otpušteni radnici Krušik Akumulatora pokrenuli su sudske sporove protiv vlasnika firme.

Krušik Akumulatori, sa 140 zaposlenih, od maja 2007. je u vlasništvu Euro Balkan korporacije, koja je tu firmu na aukciji kupila za 57 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track