OVE GODINE OBELEŽAVA 600 GODINA: Nastavljaju se radovi na manastiru Manasija
Foto: Printscreen/Youtube

zadužbina despota Stefana Lazarevića

OVE GODINE OBELEŽAVA 600 GODINA: Nastavljaju se radovi na manastiru Manasija

Srbija -

DESPOTOVAC - Na srednjovekovnom manastiru Manasija kod Despotovca, koji ove godine obeležava 600 godina, biće nastavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi.

Ugovor o nastavku radova potpisali su juče predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd Mirjana Andrić, navedeno je na sajtu opštine.

Reč je o arheološkim iskopavanjima u manastirskoj porti, radovima na restauraciji jugoistiočnog dela trpezarije i radovima na spoljnom bedemu uz Despotovu kulu, prezicirano je u ugovoru. Radovi će biti izvršeni u maju i junu.

Manastir Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića, a prema oceni stručnjaka jedan je od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada tzv. "Moravskoj školi".

Građen je 11 godina od 1407. do 1418. Životopis Manasije, iako teško oštećen u brojnim rušenjima i pustošenjima (1439, 1456, 1476. i 1734.), spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva.

U manastirskoj crkvi 2006. godine arheolozi su otkrili grobnicu Stefana Lazarevića.

Manasiju je Srbija 2012. godine, prijavila za listu Svetske kulturne baštine i otada se nalazi na preliminarnoj listi UNESCO-a.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen/Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track