RESTAURACIJA MUZEJA U VRANJU: Radnici pronašli krčag iz 18. veka
Foto: Aleksandar Jovanović

biće deo zbirke poznog srednjeg veka

RESTAURACIJA MUZEJA U VRANJU: Radnici pronašli krčag iz 18. veka

Srbija -

Radnici koji izvode konzervatorsko-restauratorske radove na zgradi Muzeja u Vranju iskopali su u jugozapadnom uglu zgrade uz sam temelj mali krčag crvene boje, visine od samo 15 centimetara, koji ima jednu dršku.

Krčag potiče iz 18. veka i biće inventarisan u zbirci poznog srednjeg veka Odeljenja za Arheologiju. U okviru projekta Sanacioni i konzervatorsko-restauratorski radovi na zgradi Pašinog konaka - Selamluka u toku su radovi oko iskopa drenažnog kanala sa zapadne strane.

U samom jugozapadnom uglu zgrade uz sam temelj radnici su iskopali mali krčag sa jednom drškom crvene boje, visine od samo 15 cm, sa profilisanom ivicom trolisnog oboda koji je premazan engobom sa unutrašnje i spoljašnje strane.

Prema rečima arheologa i višeg kustosa Muzeja Gordane Stojčić, krčagu nedostaje deo trolisnog oboda i blago naglašena stopa.

“Ovo nije ništa neobično s obzirom da se godinama unazad tokom izvođenja zaštitnih arhitektonskih radova u samom dvorištu kompleksa Pašinih konaka pronalaze interesantne stvari vodovodne cevi, keramičke posude, kameni spomenici pa i razne gvozdene alatke, kaže Stojčićeva i dodaje da je 2014. godine prilikom rekonstrukcije krova i istočnog zida u prostoru odžaklije na spratu pronađena gvozdena alatka za obradu drveta.

(Kurir.rs/ T.Stamenković/Foto: Aleksandar Jovanović, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track