(FOTO,VIDEO) BIVŠI OSUĐENICI OTVORILI PEKARU U KRAGUJEVCU: Nisu imali gde da rade, a sada mese burek, perece i vanilice!
Foto: Printscreen

pošteno da zarađuju

(FOTO,VIDEO) BIVŠI OSUĐENICI OTVORILI PEKARU U KRAGUJEVCU: Nisu imali gde da rade, a sada mese burek, perece i vanilice!

Srbija -

Udruženje bivših osuđenika "Posle kiše" iz Kragujevca otvorilo je pekaru i zaplovilo u prehrambene vode, kako bi sebi obezbedili egzistenciju. Naime, jedan od najvećih problema onih koji su se nekada bili iza rešetaka je što kada izađu iz zatvora retko ko hoće da ih zaposli.

Kako prenosi Agroklub, u Kragujevcu, u Bitoljskoj ulici broj 1, u ponedeljak je počela da radi pekara čiji su inicijatori bivši osuđenici. Oni ovde prave burek, vanilice, lenje pite, slane štapiće. Izlaz iz problema sa kojim se suočavaju kada izađu iz zatvora našli su u proizvodnji hrane, jer im se to učinilo kao delatnost od koje bi mogli da žive. Podudarnost je i što je osnivač udruženja "Posle kiše", Dušan Mirić, pekar po struci.

foto: Printscreen

Pomažu mu još dvojica osuđenika

Vešto pravi burek, a u ovom poslu pomagaće mu još dvojica bivših osuđenika, majka u supruga jednog od njih. Već za nekoliko dana dvojica nekadašnjih osuđenika poći će na obuku i naučiće kako da prave burek.

"Jedan od glavnih problema ljudi koji izađu iz zatvora je da nađu posao. Jednostavno, niko ih neće u svom okruženju. Svi na nas gledaju na problematične ljude. Razumeo bih kada bismo tražili posao u banci, policiji, ali neće da vas prime ni u pekari. Zato se neki od nas, kada vide da im nema opstanka na slobodi, i vraćaju kriminalu. Ja sam odlučio da prekinem taj niz kada sam postao otac. Tada sam se ponovo susreo sa zakonom, jer mi je pretila tužba za neplaćanje alimentacije. Zato sam osnovao udruženje i odlučio da se otvori pekara. Uz pomoć gradskog ombudsmana, socijalnih službi, pravnog fakulteta, osmišljen je program za bivše osuđenike", priča Dušan Mirić.

Dobili i lokal

Lokal za pekaru dobili su od jedne dobrotvorke koja im pomaže u mešenju kolača. Na otvaranju, uz vruć burek, ponudili su i slatki mrsni i posni program iz svoje pekare.

"Burek je namirnica koja ima dobro prođu. Maltene svaki treći doručkuje upravo burek i zato mislim da će ova misija uspeti. A vanilice i lenja pita su omiljeni kolači kod nas", dodaje Dušan.

foto: Printscreen

Udruženje "Posle kiše" broji 900 članova. I svi oni imaju problem kako da se zaposle. U pekari će jedan broj njih naći novi posao i zato pažljivo planiraju kako da sa najomiljenijim proizvodom za doručak osvoje tržište. Za kolače već su našli nekoliko mušterija koje će za svoje radnje otkupljivati vanilice i keks.

Pravni fakultet podržao bivše osuđenike

Misija je da se nekadašnji robijaši izvuku iz začaranog kruga. O tome Snežana Soković, profesorka na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, koja je podržala ceo projekat, kaže da je u ovo jedinstven primer dobre prakse u Srbiji, pa čak i u nekim bogatijim i uređenijim zemljama "Zapošljavanje osuđenika i njihova resocijalizacija svuda je osetljivo pitanje", kaže ona.

U planu i nabavka plastenika

Nekadašnji osuđenici kažu da samo traže šansu da probaju pošteno da zarađuju svoj hleb, dok ih skoro zauvek prati epitet - bivši robijaši. Kažu, osuđivani su za ono što su uradili u prošlosti, odslužili šta im je sud odredio, ali ne bi trebalo da budu krivi i za budućnost. Tvrde da im je želja da ubede ljude oko sebe da mogu da žive od svog rada, samo ako im bude data šansa, shvatajući i da oni koji nisu osuđivanu teško pronalaze posao. U planu Udruženja je da nabave plastenik i proizvode povrće. Do tada - uzdaju se u prehrambenu proizvodnju.

(Kurir.rs/Agroklub,Biljana Nenković/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track