ČAK 70 ODSTO GRAĐANA NIŠA ZADOVOLJNI BRAKOM: Muškarci zadovoljniji nego žene
Foto: Shutterstock

dobra statistika

ČAK 70 ODSTO GRAĐANA NIŠA ZADOVOLJNI BRAKOM: Muškarci zadovoljniji nego žene

Srbija -

Istraživanje kvaliteta bračnih odnosa koje su uradili psiholozi Sigurne kuće u Nišu pokazalo je da je skoro 70 odsto anketiranih Nišlija i Nišlijki zadovoljno brakom i bračnim partnerom. Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić kazala je da je istraživanjem obuhvaćeno 300 osoba, a urađeno je u cilju smanjenja nasilja u porodici i poboljšanja kvaliteta partnerskih odnosa.

Psiholog Sigurne kuće Maja Todorović rekla je da je istraživanje među građanima Niša pokazalo da na procenu kvaliteta bračnih odnosa ne utiče obrazovanje partnera, ali utiče zaposlenost i materijalna obezbeđenost.

"Oko 80 lica koja su učestvovala u istraživanju je zaposleno i oni su kvalitet braka ocenili kao viši. Očigledno je da nedostatak novca dovodi do konflikta i nezadovoljstva kod partnera", kazala je Todorović. Ona je dodala da je među osobama koje su zadovoljne brakom više muškaraca nego žena, što se može tumačiti time da žene imaju veća očekivanja.

"Žene uglavnom navode da u braku očekuju razumevanje, poštovanje, podršku i ljubav, dok muškarci kao očekivanje navode to da se njihova partnerka ne menja, ljubav i razumevanje", rekla je Todorović. Prema izjavama učesnika istraživanja, dodala je Todorović, do nesuglasica u braku najčešće dolazi prilikom raspodele porodičnih finansija i vaspitanja dece.

"Muškarci su se uglavnom izjašnjavali da im kod partnerki smeta ljubomora, tvrdoglavost i nervoza, dok su žene navodile da im smeta nedostatak inicijative partnera, nedostatak razumevanja, večernji izlasci i preterano provođenje vremena na internetu", kazala je Todorović. Ona je kazala da je istraživanje pokazalo da mlađi partneri u mnogo većem procentu navode da zajedno obavljaju kućne poslove.

"Oko 60 odsto muškaraca je odgovorilo da su podjednako uključeni u kućne poslove, a ovaj podatak navodi 35 odsto žena. Moguće je da je reč o njihovoj različitoj percepciji uključenosti, a moguće i da su muškarci davali socijalno poželjne odgovore", rekla je Todorović.

Prema njenim rečima, ispostavilo se i da su brakom zadovoljniji oni partneri koji su se pre venčanja zabavljali duže od godinu dana, što se može objasniti time da su u periodu zabavljala bolje upoznali partnera i izostalo je razočarenje u braku.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track