VRANJANCI SE ODAZVALI NA AKCIJU PREVENTIVNIH PREGLEDA: Pregledano 423 pacijenta, dvoje zadržano na bolničkom lečenju
Foto: Profimedia

zdravstvena akcija

VRANJANCI SE ODAZVALI NA AKCIJU PREVENTIVNIH PREGLEDA: Pregledano 423 pacijenta, dvoje zadržano na bolničkom lečenju

Srbija -

Akcija preventivnih pregleda osma po redu u nedelju je organizovana u u Zdravstvenom centru u Vranju. Obavljena su 423 preventivna pregleda, u kojima je angažovano 27 zdravstvenih radnika.

Najveći broj pacijenata, njih 228 uradio je laboratorijske analize tumor markera štitne žlezde i testisa. Obavljeno je 137 kardioloških pregleda, EKG i TA , a oftalmoloških 58. Iz Laboratorije je stiglo 18 patoloških nalaza, odnosno sumnjivih slučajeva, zbog čega će na dalja ispitivanja biće upućeni pojedini pacijenti.

Dva pacijenta su zadržana na bolničko lečenje, nakon kardioloških pregleda. U nedeljnoj akciji besplatnih preventivnih pregleda, učestvovalo je 27 zdravstvenih radnika Opšte bolnice i Doma zdravlja Vranje. Bez zakazivanja, uputa ili zdravstvene knjižice građani su imali priliku da se pregledaju.

Akcije je naišla na dobar odziv građana, a njen cilj je rana dijagnostika i promocija prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju. Besplatni preventivni pregledi sprovedeni su u više od 90 zdravstvenih ustanova u Srbiji. U toku jučerašnjeg dana od 8 do 16 sati pregledano je skoro 20 hiljada građana.

Ministarstvo zdravlja će zbog velikog interesovanja, a pre svega rane dijagnostike i prevencije nastaviti sa pregledima najmanje jednom mesečno.

(Kurir.rs/T.S./Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track