POPU ZABRANJENO DA POPADIJI PRIĐE NA 100 METARA, NI CRKVENI BRAK NIJE VIŠE VEČAN: Venča se 1.000, razvede 110, a u Loznici u toku razvod i 13. sveštenika
Foto: Profimedia

Eparhija šabačka

POPU ZABRANJENO DA POPADIJI PRIĐE NA 100 METARA, NI CRKVENI BRAK NIJE VIŠE VEČAN: Venča se 1.000, razvede 110, a u Loznici u toku razvod i 13. sveštenika

Srbija -

Sveštenik može da se razvede, ali ne može ponovo da se ženi

BEOGRAD/ŠABAC - U eparhiji šabačkoj SPC, koja pokriva gradove Loznicu i Šabac i opštine Krupanj, Ljubovija, Mali Zvornik, Bogatić, Vladimirce i Koceljevu, godišnje se sklopi između 950-1.000 crkvenih brakova, a crkveno se razvede od 105 do 110 bračnih parova, kaže protojerej-stavrofor Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik u toj eparhiji.

A među razvedenima u ovom delu Srbije je 12 i u toku je razvod 13. sveštenika pred Osnovnim sudom u Loznici, kome je zabranjeno da priđe popadiji na 100 metara.

foto: Profimedia

Mnogi ljudi, koji se razvedu "građanski", pred sudovima, ne učine to pred Crkvenim sudom ove eparhije. A, oni koji to čine treba da podnesu molbu Crkvenom odboru, da donesu crkveni izvod iz knjige venčanih, kopiju sudskog razvoda i da plate taksu, koja iznosi 1.200 dinara.

- Procedura je vrlo jednostavna i presuda o razvodu sudova, praktično, nešto je što Crkveni sud, potvrđuje - kaže sagovornik. - Najviše je sporazumnih razvoda, što Crkva gleda kao na zajedničku krivicu. - Oni koji se razvedu, a kasnije hoće da se venčaju, imaju pravo na to, ali je obred venčanja nešto drugačiji od prvog. Ali, ako jedan od budućih supružnika stupa u drugi brak, a drugi prvi put, onda je venčanje kao prvi put, sa "punim" blagoslovom.

foto: Reuters

Crkva, po Vilotićevim rečima, "vodi računa da, praktično, onaj ko se prvi put venčava, ne bude uskraćen venčanja koje mu sleduje, zbog toga što je njegov izabranik ili izabranica po drugi put, pred oltarom, izgovorio "da".

U Eparhiji šabačkoj vernici za "razlaz" pred Crkvenim sudom, da li zbog neprijatnosti ili lenjosti, teže se odlučuju. Naravno, bez crkvenog razvoda, nije moguće ni novo venčanje. Kada su u pitanju razvodi popova i popadija, "Eparhija šabačka je među boljima u SPC, jer je kod drugih taj problem izraženiji".

foto: AP/Ilustracija

Sveštenik može da se razvede, ali ne može ponovo da se ženi - pričaju nam upućeni u ovu temu. - Drugi brak sveštenika, bila je tema Kritskog sabora pravoslavnih pre dve godine, imajući u vidu okolnosti koje prate savremeni život, ali nikakva odluka nije doneta. Kada se, pred građanskim sudom, sveštenik razvede sporazumno, kako se obično čini, i on i popadija su krivci za razvod, po crkvenim aršinima.

(Kurir.rs/Večernje novosti/V. Mitrić/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja