SVEĆE I PROTEST ZBOG SEČE DRVETA: Nepoznati vandal isekao tisu staru 70 godina u centru Stare Pazove, građani pobesneli (FOTO)
Foto: Prinstcreen Facebook

vandalizam

SVEĆE I PROTEST ZBOG SEČE DRVETA: Nepoznati vandal isekao tisu staru 70 godina u centru Stare Pazove, građani pobesneli (FOTO)

Srbija -

Građani Stare Pazove održali su danas protest u centru tog grada, protiv nelegalne seče evropske tise stare oko 70 godina, jer ni nakon tri nedelje od seče policija nije pronašla počinioce.

Stara evropska tisa je posečena 28. aprila 2018. godine u kasnim večernjim satima, a kako navodi novosadski portal autonomija.info, to je učinio nepoznati muškarac motornom testerom. Tisa je decenijama ukrašavala sam centar Stare Pazove, posađena je 1948. godine, pa je organizatorka protesta iz udruženja građana "Za zdraviju Staru Pazovu" Stanislava Babin, 3. maja prijavila slučaj policiji.

"Blizu tise se nalaze banke koje imaju video nadzor, međutim ni nakon tri nedelje mi nemamo izvršioca niti nalogodavca ovog krivičnog dela. Reč je o drveću koje može da živi od 2.000 do 4.000 godina, i bilo je pod zaštitom države. Kazna za nezakonitu seču je od šest meseci do pet godina zatvora", rekla je Babin na protestu.

Ona je apelovala na nadležne da što pre pronađu lice koje je odgovorno za, kako je rekla, "krivično delo".

Krivičnu prijavu protiv NN lica zbog seče podnelo je i Javno preduzeće Čistoća iz tog grada, a rukovodstvo preduzeća je osudilo taj čin. Protest u centru grada podržale su i opozicione političke partije, a građani su simbolično na mestu gde je posečena tisa upalili sveće.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja