PALMA ZOVE BEOGRADSKE STUDENTE DA OSTANU U SRBIJI: Ne idite u inostranstvo, dođite u Jagodinu!
Foto: Nemanja Pančić

MARKOVIĆ SA AKADEMCIMA

PALMA ZOVE BEOGRADSKE STUDENTE DA OSTANU U SRBIJI: Ne idite u inostranstvo, dođite u Jagodinu!

Srbija -

U okviru terenske prakse Fakulteta za geografiju Beogradskog univerziteta, odseka za demografiju, studenti i njihovi profesori boravili su danas u Jagodini, na njihov zahtev i gde ih je primio i sa njima razgovarao predsednik Skupstine grada Jagodine Dragan Markovic Palma

Docent na odseku za demografiju Fakulteta za geografiju Beogradskog univerziteta Aleksandar Knežević rekao je da su izabrali Jagodinu kao primer borbe protiv bele kuge i pozitivne populacione politike.

- Rezultat bobre protiv bele kuge koju sprovodi grad Jagodina već 14 godina je taj što po poslednjem popisu stanovništva imamo 440 porodica više u odnosu na prethodni popis, a poslednjih školskih godina u gradu Jagodini imamo dva razreda đaka prvaka više nego prošle godine. Realizujemo brojne direktne i indirektne mere za povećanje nataliteta, od novčane pomoći za novorođenu decu, mesečnih davanja za nezaposlene porodilje i trudnice, a imali smou jednom periodu i akciju dodele po 1.200 evra za novorođenu decu. Pored toga grad Jagodina realizuje i veliki broj indirektnih mera, kao što je slanje osnovaca i srednjoškolaca na more, povlastice za studente, kao i za roditelje. Sve to radimo zahvaljujući štednji. Nema plata za članove gradskog veća, nema dnevnica za odbornike, nema kafanskih računa, svi političari voze svoje automobile, a opštinski automobili služe za građane kada treba da idu na preglede u veće kliničke centre - rekao je Marković obraćajući se studentima.

Predsednik Skupstine grada Jagodine upitao je studente odseka za demografiju:

"Neka podigne ruku ko bi od vas želeo da po završetku studija ode u inostranstvo?" Trećina od njih 50 je podigla ruku na to pitanje, na šta im je Marković rekao:

- Ne idite u inostranstvo, dođite u Jagodinu. Ostanite u Srbiji, koja je najbolja zemlja na Balkanu i jedna od najboljih u Evropi i država gde se stvari kreću na bolje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track