Najnovije vesti

RAMAZAN U NOVOM PAZARU: Top ponovo oglašava početak iftara
Foto: Aleksandar Jovanović

Posle više od 70 godina

RAMAZAN U NOVOM PAZARU: Top ponovo oglašava početak iftara

Srbija

NOVI PAZAR - Nakon više od 70 godina, sa gradskog bedema u Novom Pazaru ponovo će se začuti top koji oglašava početak iftara u toku meseca Ramazana, a koji je postavila gradska uprava.

Ispaljivanju prvog plotuna prisustvovao je i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić kao i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac koji je tom prilikom kazao da mu je drago što se obnovila tradicija oglašavanja iftara topom.

"Pucanj iz topa nas vraća u neka davna vremena i daje posebnu čar Ramazanu, koji je poseban baš ovde kod nas u Pazaru", rekao je gradonačelnik Biševac.

foto: Filip Plavčić

On je istakao da mesto na kome se top nalazi - a to je severni deo novopazarske tvrđave - ima posebnu simboliku. S tog mesta širi se najlepši pogled na grad.

Hroničar Asim Nikšić seća se ushićenja sa kojim su o označavanju iftarskog vakta pucnjem iz topa pričali njegovi roditelji.

Top je pucao pola veka u Novom Pazaru. Prema mojim saznanjima utihnuo 1944. godine. Nalazio se u blizini česme Biserovače, priča Nikšić.

Tradicija pucanja topova u većini mesta utihnula je kra­jem Drugog svetskog rata. Samo u nekim mestima održala se i kasnije. Deve­desetih godina prošlog veka topovi su ponovo oživeli, najavljujući sufure i iftare u više bosanskohercegovačkih gradova.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...