POMEN ŽRTVAMA BUGARSKOG TERORA: U Surdulici prvi put obeležena Slava Svetih surduličkih mučenika
Foto: T.S.

SPomen

POMEN ŽRTVAMA BUGARSKOG TERORA: U Surdulici prvi put obeležena Slava Svetih surduličkih mučenika

Srbija -

Slava Svetih surduličkih mučenika obeležena je prvi put ove godine u Surdulici. Liturgiju su služili episkop vranjski Pahomije, vladika bihaćko – petrovački Sergej i vladika kumanovsko – pološki Joakim. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernci prvi put obeležavaju 29. maj u spomen na stradanje Srba u Prvom svetskom ratu za vreme bugarske okupacije.

foto: T.S.

U liturgiji su pored sveštenstva i monaštva iz Eparhije vranjske, učestvovali i sveštenici iz Kruševca, kao i crkveni hor „Knez Lazar“ iz ovog mesta. Vladika vranjski je tokom liturgije rekao da Surdulica blista od moštiju Svetih mučenika, koji su jednom ubijeni, a mnogo puta mučeni.

Radi se od oko 20.000 stradalih Srba sa područja juga Srbije koji su pobijeni u Surdulici u jesen 1915. godine, za vreme Prvog svetskog rata.

Mošti mučenika nalazile su se u Spomen-kosturnici u Surdulici koja je podignuta 1924. godine i koju su bugarski okupatori do temelja srušili 1943. godine, a mošti zakopali na više lokacija. U Spomen-kosturnicu, koja je godinu dana ranije obnovljena ti zemni ostaci su vraćeni maja 2010. U porti surduličkog hrama Svetog velikomučenika Georgija okupilo se dosta vernika.

foto: T.S.

Prisustvovali su i državni sekretar u Ministrastvu privrede Dragan Stevanović, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, predstavnici lokalne samouprave iz ovog mesta, kao i drugih opština Pčinjskog okruga. Dejan Tričković, predsednik Skupštine, Zorica Jović, gradska većnica za kulturu, kao i Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave predstavljali su Grad Vranje.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track