Najnovije vesti

SRBIJA DAN POSLE NEVREMENA: Vanredna situacija u Topoli i 17 sela oko Požege
Foto: Beta/Dragan Karadarević

teško jutro posle jučerašnjih nezapamćenih nepogoda

SRBIJA DAN POSLE NEVREMENA: Vanredna situacija u Topoli i 17 sela oko Požege

Srbija

TOPOLA - Štab za vanredne situacije Opštine Topola odlučio je jutros da na teritoriji te opštine proglasi vanrednu situaciju, usled nevremena praćenog velikom količinom grada i kiše.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije odmah su razmatrane i aktivnosti koje se moraju preduzeti zbog elementarne nepogode koja je zahvatila ovu šumadijsku opštinu, a koja je izazvala veliku štetu na objektima, usevima i voćnjacima.

 

Procena je da je naneta šteta na usevima i voćnjacima između 60-90 odsto. Preliminarne procene su da je šteta veća od 20 miliona evra.

foto: Beta/Dragan Karadarević

Na teren su već izašle ekipe sa mašinama kao i komisija za procenu štete na objektima. Mašine raščišćavaju puteve, pre svega makadamske koje su bujični potoci oštetili.

 

Zadatak komisije za procenu štete na objektima je da popišu domaćinstva kojima su oluja i grad polomili crep i stakla kako bi se hitno intervenisalo i ljudima u nevolji hitnim planom raspodele sredstava pomoglo.

Komisija će pre svega obići sela Trešnjevicu, Krćevac i Belosavce.

 

Na sednici Štaba je izraženo i nezadovoljstvo postojećim brojem raketa, a samim tim i sistemom protivgradne zaštite koji je potpuno zakazao.

Od RHMZ će se tražiti konkretan odgovor na koliki broj raketa se od države može računati, jer je sezona protivgradne odbrane praktično tek počela. Snabdevanje električnom energijom i vodom je uredno.

 

Olujno nevreme sa obilnom kišom i gradom juče u popodnevnim časovima zahvatilo opštinu Topola i nanelo velike štete u atarima sela: Jarmenovci, Šatornja, Božurnja, Blaznava, Ovsište, Trnava, Plaskovac, Lipovac, Bor, Mitrovčić, Belosavci, Zagorica, Krćevac.

 

Šteta je naneta na objektima, usevima, voćnjacima i putnoj infrastrukturi.

Na objektima je velika količina crepa polomljena, zatim stakla na prozorima i vratima. Na pojedinim kućama stradale su i fasade.

 

Smatra se da je stradao rod na oko 5.500 hektara samo pod voćnjacima.

Štete na putnoj infrastrukturi su takođe ogromne, jer su naročito uništeni lokalni makadamski putevi.

 

Na svu sreću i pored ovakve nepogode žrtava nije bilo. Strah i donekle panika naročito kod dece je postojao, a kako i ne bi kada oko i iznad vas sve puca i lomi. Očevici kažu da grad veličine teniske loptice nikada u životu nisu videli, saopštila je Opštinska uprava Topola.

 

Požega: Vanredno u 17 sela

Situacija u Srbiji posle nevremena koje je odnelo i jedan život, se smiruje, a posledice grada i padavina se tek procenjuju. Najviše problema posle jučerašnjeg nevremena bilo je u užičkom kraju, Braničevskom okrugu, na području Gornjeg Milanovca,u Požegi je proglašena vanredan situacija u 17 sela, u Bajinoj Bašti pokrenuta su kližista. 

 

U Požarevcu je stradao jedan stariji muškarac čije su telo u poplavljenoj garaži pronašli vatrogasci. Pretpostavlja se da je uzrok smrti davljenje.

 

Najviše problema bilo je u užickom kraju, od krupnog grada zabelele su se ulice. Oluja je protutnjala kroz Priboj, Požegu, Gornji Milanovac, Aranđelovac i Topolu. Strucnjaci kažu da su posebno stradale poljoprivredne kulture čija je berba u toku, najviše maline, breskve i kajsije. Poplavljeni su putevi, pojedini delovi gradova, seoska domaćinstva, oštećeni su automobili.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Dragan Karadarević)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

NEZAPAMĆENO NEVREME U UŽICU, OTVORILO SE NEBO: Grad pobio sve, reke vode teku ulicama, grmelo više od 10 minuta (KURIR TV)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...